Muziek als medicijn bezorgt kinderen in ziekenhuis minder stress en minder pijn
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Tarisha via Pixabay

Jonge patiënten van het Rotterdamse Erasmus MC Sophia hebben een virtual reality ‘Orkestontdekker’ van het Rotterdams Philharmonisch Orkest cadeau gekregen. Hiermee kunnen zij in het ziekenhuis een virtueel kijkje nemen op het podium tussen de musici, instrumenten van dichtbij bekijken en natuurlijk genieten van verschillende muziekstukken van het beroemde symfonieorkest. Op deze manier zijn ze toch even bij een voorstelling. Volgens Eric Steegers, afdelingshoofd en gynaecoloog van het Erasmus MC Sophia, is bewezen dat het luisteren naar muziek zorgt voor pijn- en stressvermindering. Het symfonieorkest heeft ook enkele klassieke muziekstukken opnieuw opgebouwd op het hartritme van een elfjarig kind. Het is ‘Stoornis Symfonieën’ genoemd om daarmee aandacht te vestigen op hartritmestoornissen bij kinderen en volwassenen.

Afdelingshoofd en gynaecoloog Eric Steegers: ‘Wij doen al jaren onderzoek naar muziek als medicijn en het is bewezen dat dit zorgt voor pijn- en stressvermindering. Voor onze patiënten is een concertbezoek niet altijd vanzelfsprekend. Op deze manier kunnen ze het orkest toch beleven en even vergeten dat ze in het ziekenhuis liggen. We zijn het Rotterdams Philharmonisch Orkest daar heel dankbaar voor.’

Directeur George Wiegel: “Wij zijn erg blij met deze mooie samenwerking met het Sophia Kinderziekenhuis en de bijdrage die wij met onze muziek kunnen leveren aan de zorg. De zorg voor gezondheid is altijd het werk van artsen en medisch wetenschappers geweest, maar onderzoek toont keer op keer aan dat ook muziek een zeer heilzaam effect kan hebben. Dat de virtual reality ‘Orkestontdekker’ nu ingezet wordt om kinderen te ondersteunen in de medische behandelingen die zij ondergaan in het ziekenhuis, daar zijn we enorm trots op.’

Samenwerking

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Erasmus MC Sophia bundelen de komende vijf jaar hun krachten om muziek in te zetten in de zorg. Beide partijen stimuleren onderzoek naar de effecten van muziek op de gezondheid. Daarnaast willen zij muziek een rol geven in het zorgproces, zowel voor patiënten als voor zorgmedewerkers. De ‘Stoornis Symfonieën’ zijn het eerste project in deze samenwerking.

Het symfonieorkest componeerde klassieke muziekstukken opnieuw op de hartritmes van patiënten met een hartritmestoornis, zoals die van de elfjarige Noah van Eekelen. Vier fragmenten van bekende klassieke muziekstukken, zoals de Vijfde Symphonie van Beethoven en de Peer Gynt Suite van Grieg, klinken ineens in een ander tempo. Ineens stokt de muziek of ze versnelt. De overbekende klanken krijgen een heel ander ritme. Noah vond het “heel raar maar ook mooi” om zijn eigen hartritme in muziek te horen.’ Gelukkig heeft hij sinds zijn operatie, nu twee jaar geleden, geen klachten meer.

Relatief onbekend

Hartritmestoornissen zijn bij ouderen een bekend fenomeen, maar bij kinderen een stuk minder. Terwijl het een enorme belemmering voor hen kan zijn en een belasting voor het gezin. Het lastige van deze stoornis is dat het onverwacht komt; dat maakt het lastig erop te anticiperen. Soms leggen ouders en kinderen zichzelf beperkingen op door bijvoorbeeld maar niet te gaan sporten of niet naar een verjaardagsfeestje te gaan.

“Baby’s kunnen niet aangeven dat hun hart erg tekeer gaat.”

Kindercardioloog Janneke Kammeraad van het Erasmus MC ziet veel jonge patiënten met hartritmestoornissen. “Het kan een onschuldige aandoening zijn die goed te verhelpen is, maar het kan ook hele ernstige vormen aannemen”, vertelt ze. ‘Vooral bij baby’s kan het een probleem zijn. Zij kunnen niet aangeven dat hun hart erg tekeer gaat en bij de symptomen die ze vertonen, zoals lusteloosheid, hangerig zijn en moe, denk je als ouder niet direct aan een hartritmestoornis. Het is belangrijk dat aan die mogelijkheid wordt gedacht, zodat de stoornis wordt herkend en behandeld kan worden.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten