Dagelijkse treinverbinding Groningen – Parijs in voorbereiding
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Arriva

Vervoersbedrijf Arriva wil in 2026 dagelijks een internationale trein laten rijden tussen Groningen en Parijs met een reisduur van vijf uren. Met deze treindienst speelt de onderneming in op de groeiende vraag naar duurzaam vervoer en de grote maatschappelijke wens voor meer internationale treinen.  Arriva heeft hiervoor een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). In de toekomst wil Arriva meer aanvragen doen voor treinverkeer vanuit verschillende Nederlandse regio’s naar bijvoorbeeld Belgische en Franse steden.

De trein zal in de vroege ochtend (05.30 uur) vertrekken vanuit Groningen en komt dan rond 10.40 uur aan op Gare du Nord in Parijs. Onderweg stopt de trein op de stations Zwolle, Almere, Amsterdam Zuid, Schiphol Airport, Rotterdam Centraal, Antwerpen Centraal en Brussel Zuid. Om 19.15 uur vertrekt de trein vanuit Parijs weer terug naar Groningen en komt daar dan rond 00.30 uur aan.

De aanvraag is ruim voor de startdatum ingediend. Dit heeft te maken met het voornemen van de Nederlandse overheid om het internationale spoor voor de komende jaren onderdeel te maken van het Nederlandse hoofdrailnet, als andere bedrijven niet voor 10 juni met plannen komen. Om te voorkomen dat de ruimte voor extra internationale verbindingen beperkt wordt, maakt Arriva nu zijn  plannen bekend. Open toegang tot het spoor is voor Arriva een basisvoorwaarde om van de trein een succesvol alternatief te maken voor het vliegverkeer op korte afstanden. Dit heeft in landen als Spanje, Italië en Frankrijk geleid tot meer en goedkopere treinverbindingen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten