5900 mensen lieten in juni hun auto 117.000 dagen aan de kant staan
Bron: IPS - Afbeelding van Opollo Photography via Pixabay

Afgelopen vrijdag was de laatste dag van ‘30 Dagen Minder Wagen’, dat deelnemers uitdaagt om niet automatisch de auto te nemen, maar ook eens een alternatief te overwegen. De 5900 deelnemers lieten samen 117.000 dagen hun wagen aan de kant staan.

Het was al voor de tweede keer op rij dat 30 Dagen Minder Wagen, een initiatief van Netwerk Duurzame Mobiliteit, chauffeurs opriep om de auto eens wat vaker aan de kant te laten staan en te kiezen voor een duurzamer alternatief.

Volgens cijfers van de koepel van mobiliteitsverenigingen namen in totaal 5900 Vlamingen deel aan de actie. Samen kozen zij 117.000 dagen voor een ander vervoersmiddel dan hun auto. Dat is het equivalent van een stad als Gent waar alle gezinnen een dag per week minder de wagen gebruiken.

Laura Berthoud, de campagnecoördinator bij Netwerk Duurzame Mobiliteit is tevreden over deze tweede editie die 72 procent nieuwkomers kon verleiden om voor het eerst deel te nemen. “Ook dit jaar zijn we erin geslaagd een grote groep mensen mee te nemen in ons verhaal. Allemaal mensen die hun mobiliteit duurzaam willen veranderen en dat de afgelopen maand ook deden”, zegt ze.

Aanbevelingen voor het beleid

“We weten dat duurzame verplaatsingen niet altijd evident zijn in de huidige context en willen een stem geven aan onze deelnemers”, gaat Berthoud verder. “Daarom gaan we in gesprek over de aangename kanten van die duurzame verandering in hun leven, maar ook de hindernissen waar ze tegenaan liepen. Dit verwerken we in een rapport met concrete aanbevelingen voor de overheid.”
 
In het najaar worden alle gegevens uit de enquêtes en de gesprekken met de deelnemers verwerkt tot praktische aanbevelingen voor beleidsmakers. Bedoeling is om meer inzicht te krijgen in wat er nodig is om de mobiliteitsroutines van mensen permanent te veranderen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten