De echo van Cor
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

De Cartoon van de week, stoppen met roken, super belangrijk, ik heb het zelf ook gedaan 30 jaar geleden! Heeft me goed gedaan, ik kan het iedereen aanbevelen en je reuk en smaak worden er veel beter van. Ook je gezondheid verbetert dus wat let je om te stoppen, stress moet je anders oplossen, desnoods praten met een goede coach! Alleen op zo’n onbewoond eiland zal het pakje sigaretten wel op moeten zijn voor je gaat stoppen… wat een ellende omringd door water.

Dan je auto laten staan, 5.000 mensen lieten 117.000 dagen hun auto staan, goede zaak! Bewustwording dat het ook anders kan, is heel hard nodig, pak de fiets of ga met de benenwagen. Goed voor je omgeving en voor jezelf, zuiverder lucht en een gezonder lichaam en ook voor de rest van de flora en fauna is het positief. Goed Nieuws dus, gewoon doen!

Het blijkt ook uit onderzoek in Europese steden dat lage emissiezones een boost is voor de gezondheid! Aansluitend op het vorige zie je dat er op grote schaal veel voordelen aan zitten om de auto te laten staan. Maar uit dit onderzoek blijkt dat vervuilende auto’s weren uit de stad een positief effect heeft op de gezondheid. Minder hoge bloeddruk en minder sterfgevallen door hart- en vaatziektes (11%) en dan hebben we het niet eens over meer openbaar vervoer of meer wandelen en fietsen of elektrische auto’s. Hopelijk zijn we nog op tijd om het tij te keren.

En er is meer goed nieuws! Ook multinationals vragen zelf om strengere EU-normen voor vrachtwagens! De Europese Commissie wil een reductie van 45% in 2030 en 90% in 2040, maar de fabrikanten van vrachtwagens willen al op 65% zitten in 2030. En bijvoorbeeld PepsiCo wil in 2040 naar nul. Goede zaak uiteraard, en als de fabrikanten het willen samen met de logistieke dienstverleners dan lukt het ook! En vergis je niet in de positieve uitstraling van een fabrikant naar de consument toe als dat slaagt!!    

Ook positief voor het milieu is dat de biologische landbouw in Europa groeit als kool. Het percentage biologisch is nu bijna 10% van het totale areaal. Als ik naar ons bedrijf kijk, is het percentage al meer richting 25% en nog steeds in stijgende lijn. Goede ontwikkeling, alleen niet vergeten, beste mensen, minder vlees te eten en meer groenten om iedereen op deze aardbol te kunnen blijven voeden. Het wordt nog een hele uitdaging de komende 20 jaar…

Dan supergoed nieuws uit Gent! Biotechnologiebedrijf BIO INX (spin-off van Universiteit Gent) is wereldleider in 3D-bioprinting en produceert organen met 3D-printers, erg knap! Uiteindelijk is het de bedoeling om via een heel ingewikkeld proces van eigen cellen organen te maken. We worden allemaal steeds ouder als we geluk hebben en dan is het vervangen van versleten of kapotte onderdelen (organen dus) wel gemakkelijk. De Matrix is bijna werkelijkheid geworden met dank aan o.a. Keanu Reeves!

Blijven we in Gent waar de blinden en slechtzienden via sms verwittigd worden wanneer er veranderingen in de bus- of tramroutes zijn. Dit uiteraard met een voorleesmodule en in het najaar komt daar hinder op voetpaden bij. Mooi initiatief, maar fysieke hulp lijkt me toch de voorkeur te genieten want maneuvreren is niet echt gemakkelijk als je blind bent. Een helpend handje of schouder is echt fijner, geloof me, alleen ze moeten er wel zijn uiteraard. Dus meld je aan als vrijwilliger!!

Fantastisch nieuws uit Argentinië, abortus via medicatie gamechanger voor vrouwen! Sinds de legalisering van abortus tot 14 weken zwangerschap vinden steeds meer vrouwen de weg naar een veilige abortus. Steeds meer meisjes en vrouwen gaan al naar de arts als ze een paar dagen over tijd zijn en dat maakt een abortus met behulp van medicatie mogelijk in plaats van een traumatische chirurgische ingreep. Als men in Amerika dat nou ook eens aan de dames zelf over laat of men wel of niet zwanger wil worden en blijven i.p.v. die strenge-grijze-oude-mannen-anti-abortuswet dan zag de wereld er ineens een stuk beter uit. Zou wereldwijd zo moeten zijn, je beslist over je eigen lichaam en niet iemand anders. En voor verruiming van de euthanasiewet ben ik ook. Als iemand er klaar mee is (na goede gesprekken en voldoende tijd) dan moet dat kunnen. Voor mij zou dat Goed Nieuws zijn.

Dan heel goed nieuws over de oudheid!!! Meer gelijkheid tussen vrouw en man dan gedacht in de oertijd. Supergrappig en mooi dat dit nu bekend wordt. Vrouwen bleken evengoed behendige jagers te zijn en ook actief betrokken bij de jacht. De mythe van de amazones is dus gewoon de werkelijkheid gelukkig of Wonder Woman . Ben er erg blij mee, met dit nieuws, vrouwen jaagden mee in 80% van de onderzochte gemeenschappen. Kunnen veel landen vandaag nog wat van leren. Vrouwen en mannen zijn gewoon gelijk, was vroeger zo en nu ook. Geen discussies meer, het is gewoon een feit! Het beste en leukste nieuws van de week!

Tot ziens

Geef aan Oekraïne en aan een ieder die het nodig heeft (als je het kunt missen)

Geef aan Goed Nieuws

Stem niet op Trump

Koop lokaal en niet in China

Groeten van Cor 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten