Welvaart in de wereld blijft toenemen
Bron: Our world in data

Uit de evolutie van het Bruto Binnenlands Product (BBP) blijkt dat de welvaart van mensen wereldwijd globaal blijft toenemen.

Het Bruto Binnenlands Product (BBP) meet de totale productie van een economie als de monetaire waarde van alle goederen en diensten die gedurende een bepaalde periode, meestal een jaar, zijn geproduceerd. Door het BBP te delen door de omvang van de bevolking krijgen we het BBP per hoofd van de bevolking om de welvaart van de gemiddelde persoon in een land te meten. Omdat alle uitgaven in een economie het inkomen van iemand anders zijn, kunnen we het BBP per hoofd van de bevolking beschouwen als het gemiddelde inkomen van de mensen in die economie.

Goede gezondheid, voeding, een plek om te wonen, onderwijs… Voor veel van de dingen waar we het meest om geven zijn goederen en diensten nodig die door mensen worden geproduceerd: de zorg die verpleegkundigen en artsen geven; het voedsel dat we eten; de huizen waarin we wonen; het onderwijs dat leraren geven. Economische groei betekent een toename in de kwantiteit of kwaliteit van de vele goederen en diensten die mensen produceren.

De geschiedenis van economische groei is daarom de geschiedenis van hoe samenlevingen wijdverspreide armoede achter zich lieten. Op plaatsen die een aanzienlijke economische groei hebben gekend, moeten weinigen het nu zonder eten stellen, hebben bijna alle mensen toegang tot onderwijs en lijden ouders zelden onder het verlies van een kind.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten