Maak van een statushouder een leraar; een win-win situatie
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Peggy via Pixabay

Maak van een statushouder een leraar. Daarmee sla je twee vliegen in één klap, moet demissionair minister Mariëlle Paul van Primair en Voortgezet Onderwijs gedacht hebben: het draagt bij aan het tegengaan van het lerarentekort en het biedt de nieuwkomers perspectief op de arbeidsmarkt. Middelbare scholen krijgen 10.000 euro als ze een statushouder begeleiden en opleiden tot docent. Doel van deze regeling, waarvoor één miljoen euro beschikbaar is, is het verkleinen van de stap naar het onderwijs voor statushouders die potentie hebben om in Nederland voor de klas te staan. De regeling is met onmiddellijke ingang van kracht in Nederland.

Sinds enkele jaren zijn er in Nederland verschillende ondersteuningsprogramma’s om statushouders aan het werk te laten gaan als docent in het voortgezet onderwijs en hen hiermee toekomstperspectief te bieden. Om deze statushouders te helpen is er nu een subsidieregeling beschikbaar waar scholen gebruik van kunnen maken.

Mariëlle Paul: “Een statushouder die als docent aan de slag gaat, levert een win-win situatie op. Dit betekent een baan voor iemand die nieuw is in ons land en helpt het lerarentekort tegen te gaan. Met deze regeling geven we scholen een financieel steuntje in de rug voor de opleidings- en begeleidingskosten die hiermee gepaard gaan. Iedereen die kan en wil lesgeven hebben we keihard nodig.”

De subsidieregeling staat open voor statushouders waarvan hun buitenlandse lesbevoegdheid of buitenlandse getuigschrift Engelse taal, Franse taal, wiskunde, natuurkunde, scheikunde, informatica of techniek minimaal gelijk gewaardeerd is aan een Nederlands hoger-onderwijsdiploma.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten