Kleine stukjes groen kunnen grote dingen betekenen voor biodiversiteit in de stad
Bron: IPS - foto: Stad Kortrijk

Australische onderzoekers hebben aangetoond dat kleine stedelijke vergroeningsprojecten een enorme boost kunnen betekenen voor het ecosysteem van de stad.

Wetenschappers van de universiteit van Melbourne hebben een klein lapje grond tussen een bouwterrein en een drukke baan getransformeerd in een bruisend Utopia voor insecten.

Door het terrein te herbeplanten, en daarmee vooral de diversiteit van inheemse planten te vergroten, zagen ze het aantal insectensoorten verzevenvoudigen in slechts drie jaar tijd.

De studie, maandag gepubliceerd in het tijdschrift Ecological Solutions and Evidence, toont volgens hoofdauteur Luis Mata de aanzienlijke ecologische voordelen aan van kleine stukjes stedelijk groen. Het moet lokale autoriteiten, bewoners en grondbezitters aansporen om braakliggende terreinen, hoe klein dan ook, te herstellen en te vergroenen, aldus de entomoloog.

Nieuw leven

Het onderzoek richtte zich op insecten omdat zij snel reageren op veranderingen in de plantensamenstelling van hun omgeving. Het terrein van 200 vierkante meter – ongeveer de grootte van een tennisveld voor enkelspel – bevatte bij aanvang een versleten gazon en enkele bomen.

De wetenschappers bliezen het stedelijk eiland nieuw leven in met een mix van 12 planten, struiken en gewassen die eigen zijn aan Melbourne. Daarnaast wiedden ze ook onkruid, voegden nieuwe bovengrond toe, bemestten en mulchten ze de bodem.

De insecten die bij een bepaalde plantensoort horen werden nauwgezet geobserveerd. De vorsers stelden een aanzienlijke toename in diversiteit vast na de herbeplanting.

“Het belangrijkste is dat de inheemse insectensoorten die we hebben gedocumenteerd een breed scala aan functionele groepen omvatten: detritivoren die voedingsstoffen recyclen; herbivoren die voedsel bieden aan reptielen en vogels; roofdieren en parasitoïden die ongedierte bestrijden”, legt Mata uit.

“Een toename in de plantendiversiteit leidde al na drie jaar tot een grote toename in insectenrijkdom, een grotere kans op het voorkomen van insecten binnen de groenstrook en een hoger aantal en grotere diversiteit aan interacties tussen insecten en plantensoorten”, vervolgt de insectenkenner.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten