Voor het eerst afhaal- en servicepunt van een apotheek in Nederlandse onderwijsinstelling
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Summa College

Voor het eerst biedt een Nederlandse onderwijsinstelling onderdak aan een apotheek. Studenten van de opleiding apothekersassistent van Summa Zorg in Eindhoven werken in het servicepunt van een apotheek in het schoolgebouw aan de Willem de Rijkelaan. Onder het toeziend oog van ervaren professionals van Service Apotheek ‘Trudoplein’ verstrekken ze medicijnen en geven advies aan buurtbewoners.

“We zijn trots dat onze studenten op deze manier laagdrempelig en in een veilige omgeving extra praktijkervaring kunnen opdoen”, zegt Charlotte Hulsen, docent opleiding apothekersassistent van Summa Zorg. Het servicepunt benadrukt ook de maatschappelijke rol van de onderwijsinstelling. Haar collega Marie-José van der Velden: “Naast ‘Summa in de Buurt’, dat ook in ditzelfde schoolgebouw gehuisvest is, kunnen we buurtbewoners nu ook helpen met een apotheek dichtbij.”

‘Summa in de Buurt’ is een stageleerbedrijf die voor studenten ‘Zorg en Welzijn’ een realistische leeromgeving creëert om theorie en praktijk met elkaar te verbinden. De studenten brengen hun opdrachten uit het onderwijs bij mensen in de echte praktijk. Zo doen ze de vaardigheden op die ze nodig hebben om succesvol te kunnen zijn in hun vervolgonderwijs of toekomstige werk. Door samen te werken met organisaties die zich in een wijk bevinden ontstaat een continue leeromgeving waar het bruist van activiteiten die aanzetten tot leren.

Vak aantrekkelijker maken

Cees Dekkers van Service Apotheek ‘Trudoplein’ is blij met het initiatief. “In onze branche is een schrijnend tekort aan medewerkers”, zegt hij. “Ik denk dat dit helpt om het vak aantrekkelijker te maken.” Hij wijst erop dat de opleiding veel theoretische kennis met zich meebrengt. “En dan is het mooi dat studenten voortaan vanaf het eerste moment van de opleiding ook in aanraking komen met de praktijk.” Samen met de Apothekerskring Zuidoost-Brabant hoopt hij dat mede door dit initiatief de grote uitstroom uit het vak beperkt wordt.

Het apotheekservicepunt in het schoolgebouw is dagelijks geopend van 14.00 tot 16.30 uur. Charlotte Hulsen: “De apotheek levert één keer per dag – per fietskoerier – de medicijnen die onze studenten met het juiste advies uitgeven.”

Het initiatief voor een apotheekservicepunt in een school is ontstaan tijdens een brainstormsessie met het werkveld. “We proberen samen de opleiding interessanter te maken voor potentiële studenten”, aldus Cees Dekkers. “Zo zijn we eerder een bbl-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) begonnen, waarbij de studenten meerdere dagen per week in de apotheek ervaring opdoen en één dag per week naar school gaan. We werken nog aan andere ideeën om het vak te promoten.“

Onderwijsteam van het jaar

Het Summa College is met 26 scholen, 18.000 studenten en meer dan 300 opleidingen in verschillende leerwegen en op diverse niveaus de grootste instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Zuid-Nederland. Onder hetzelfde bestuur vallen ook een middelbare school, een instituut voor volwassenonderwijs en een onderwijsinstelling voor laaggeletterden.

Met de apotheek in de school is het ‘team Apothekersassistent’ van het Summa College ‘Onderwijsteam van het Jaar’ geworden bij het ‘Dit is mbo’-Ambassadeursgala. Uit de 45 inzendingen is het team winnaar geworden van de 10 genomineerde onderwijsteams in het middelbaar beroepsonderwijs.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten