“Gamechanger” ontdekt in strijd tegen gevaarlijke vorm van cholesterol
Bron: IPS - Afbeelding van Hamilton Viana Viana via Pixabay

Het nieuwe geneesmiddel “muvalaplin” verlaagt met succes een gevaarlijke en moeilijk te behandelen vorm van cholesterol. Het onderzoek is nog in een testfase, maar onderzoekers spreken van een “gamechanger”.

Het geneesmiddel richt zich op lipoproteïne(a), of Lp(a), een meestal genetische vorm van cholesterol die het risico op hartaanvallen en beroertes aanzienlijk verhoogt.

Ongeveer een op de vijf mensen wereldwijd hebben een te hoog gehalte van deze cholesterol. Muvalaplin weerhoudt het lichaam ervan om Lp(a) aan te maken. In een klinische studie verlaagde het de niveaus van Lp(a) met maar liefst 65 procent.

De resultaten van het onderzoek werden maandag gepubliceerd in het vakblad JAMA. Er is momenteel nog geen goedgekeurde behandeling op de markt van deze vorm van cholesterol.

Ongrijpbare vijand

“Dit medicijn is in meerdere opzichten een gamechanger”, zegt cardioloog Stephen Nicholls die het onderzoek leidde. “We hebben niet alleen eindelijk de mogelijkheid om een moeilijk te behandelen vorm van cholesterol te verlagen, maar het feit dat we het in pilvorm kunnen toedienen, betekent dat het toegankelijker wordt voor patiënten.”

Lp(a) is niet hetzelfde als een ander type cholesterol genaamd lipoproteïne met lage dichtheid of LDL, in de volksmond bekend als “slechte cholesterol”. Het heeft wel veel van dezelfde eigenschappen, maar is nog “plakkeriger”, waardoor het risico op verstoppingen en bloedstolsels toeneemt.

Medicijnen die de slechte cholesterol kunnen reguleren hebben niet hetzelfde effect op Lp(a), en het is ook moeilijk onder controle te houden met een gezond dieet en een actieve levensstijl. Het is voornamelijk erfelijk bepaald.

“Lp(a) is in wezen een stille moordenaar zonder beschikbare behandeling, dit medicijn verandert dat”, zegt Nicholls.

In deze eerste klinische testfase werd het medicijn toegediend aan 114 proefpersonen, na de veelbelovende resultaten kan het getest worden op een groter aantal patiënten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten