Concretiseren van een droom: kleinschalig ‘thuis’ voor verstandelijk beperkte (jong)volwassenen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto ‘Stichting Papito’

Het is het initiatief van drie zussen: Heleen, Noor en Maaike. Samen met de partners van Heleen en Noor, Roland Engbers en Jan Verhoeven, zijn ze bezig met het langzaam concretiseren van hun droom: een woon-zorghuis voor verstandelijk of meervoudig beperkte (jong) volwassenen in het Noord-Brabantse Eersel. De dochter van Noor en Jan, de 21-jarige Floor, is de inspiratiebron voor dit initiatief dat de naam ‘Stichting Papito’ draagt. Vernoemd naar de dol­fijn waarmee Floor ruim tien jaar geleden op Curaçao therapie volgde. Floor is een vrolijk meisje dat door een verstandelijke beperking 24-uur zorg- en begeleiding nodig heeft en nooit zelfstandig zal kunnen wonen. Er zijn meer veel meer jongeren zoals Floor, voor wie het belangrijk is een eigen plek te hebben, waar zij kunnen wonen en leven op een manier die bij hen past. Zo’n plek blijkt niet altijd even gemakkelijk te vinden. Daarom besloten de drie zussen en twee partners die plek zelf maar te creëren. Zo is Stichting ‘Papito’ in 2019 ontstaan. Over twee jaar moet hun droom in vervulling gaan.

Het is de missie van de drie zussen en de twee partners om een (tweede) thuis te creëren voor jongeren en (jong)volwassenen met een verstandelijke of meervoudige beperking. “Dat doen wij door het realiseren van een kleinschalig huis, waar gewoond, geleefd en gewerkt wordt. Het huis is gewoon waar mogelijk en aangepast waar nodig. Voor de bewoners is de allerbeste verzorging en begeleiding beschikbaar, als ondersteuning om zo fijn mogelijk te kunnen wonen, leven en werken.”
Het huis dat ze heel concreet voor ogen hebben, ja, tot in detail kunnen uittekenen, bestaat alleen nog maar in hun dromen. Maar niet lang meer. Nu staat er nog een oude kippenschuur die dienst doet als caravanopslag, maar over ruim twee jaar moet er aan Heibloem 5 in het Noord-Brabantse Eersel een woon/zorghuis voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking staan.

“Thuis is de plek waar je mag groeien en jezelf mag ontwikkelen.”

De drie zussen Heleen, Noor en Maaike en hun partners, Roland en Jangeloven dat ieder mens behoefte heeft aan een thuis. Hun filosofie: “Thuis is niet alleen het dak boven je hoofd, maar is vooral de plek waar je je geborgen voelt, waar het gezellig is en je de vrijheid ervaart om jezelf te zijn. Thuis is ook de plek, waar je – passend bij jouw vermogen – mag groeien en jezelf mag ontwikkelen.”

Voor de meeste mensen is het gezin waarin zij leven, hun thuis. Een aantal mensen met een beperking heeft (daarnaast) een ander thuis nodig, waar professionele begeleiding en verzorging aanwezig is. “Wij creëren voor hen dit thuis, waar mensen werken die de bewoners zien in wie zij zijn, die weten waar de bewoners zich goed bij voelen en die hen de begeleiding bieden die hiervoor nodig is. Hierdoor hebben ouders het vertrouwen dat hun kind in goede handen is. Medewerkers krijgen van ons de ruimte om hun rol in te vullen. Zij zijn immers vakmensen met het hart op de juiste plek.”

“Een kleinschalig thuis, waar in harmonie geleefd, gewoond en gewerkt wordt.”

‘Papito’ moet in hun droom een thuis worden voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. “Een kleinschalig thuis, waar in harmonie geleefd, gewoond en gewerkt wordt. Een mooi en gezellig huis, waar iedere bewoner uit de dag kan halen wat erin zit”, zeggen ze. Ze denken aan tien tot twaalf slaapplaatsen, waarvan één tot twee logeerplekken en drie dagbestedingsgroepen van vier tot vijf personen per groep. Iedere bewoner dient een eigen slaapkamer te hebben; logés hebben zoveel mogelijk een vaste slaapkamer. In hun ontwerp zijn twee of drie moderne, functionele badkamers opgenomen, een lichte en gezellige huiskamer, een grote woon/leefkeuken en één of meerdere activiteitenruimten.
Rondom het huis ligt een fijne tuin om in te werken, te spelen of gewoon lekker te zitten. De dagbesteding vindt zowel binnen als buiten plaats en kan uit allerlei activiteiten bestaan. Iedereen doet naar eigen kunnen mee. In de tuin staat een buitenhuis waarin ze in de toekomst misschien een theehuis en/of een winkeltje kunnen openen.

Veel aandacht aan muziek en bewegen

In de vrije tijd van de bewoners willen de zussen en hun partners veel aandacht besteden aan muziek en bewegen én er is er ruimte voor een spelletje of even lekker televisie kijken. “Eigenlijk net zoals de activiteiten die je in ieder ander thuis tegenkomt.”

De initiatiefnemers willen graag zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. “Dat betekent dat we een duurzaam huis bouwen met natuurlijke materialen en CO2-neutrale voorzieningen, zoals zonne-energie en hergebruik van regenwater. Door fruit en groenten te verbouwen in onze eigen tuin, eten we ook zoveel mogelijk biologisch.”

“De verbindende factor is de manier van leven waarbij zij zich prettig voelen.”

‘Papito’ is er voor matig tot ernstig verstandelijk of meervoudig beperkte bewoners, logées en dagbesteders met een Wlz-indicatie (Wet langdurige zorg) en een pgb (persoonsgebonden budget). Bij ‘Papito’ is plaats voor rolstoelgebonden en niet-rolstoelgebonden mensen, voor jongens/mannen en meisjes/vrouwen, voor tieners en (jong)volwassenen, verbaal communicerend en niet-verbaal communicerend. “Wij denken dat zo’n heterogene groep een leuke en goede mix biedt, zowel voor alle bewoners als voor de mensen die bij ‘Papito’ werken. De verbindende factor is de manier van leven waarbij zij zich prettig voelen; het samenleven zoals thuis met aandacht voor de dagelijkse dingen en waar rust en regelmaat afgewisseld worden met spontane activiteiten. Onze primaire doelgroep zijn jongeren en (jong)volwassenen maar de kalenderleeftijd is niet bepalend.”

“Wij doneren zelf natuurlijk gul. Maar we hebben jullie ook nodig!”

Heleen, Noor en Maaike, Roland en Jan zijn er heel eerlijk over. Ze hebben geld nodig om hun droom te realiseren. “De passie, de professionaliteit en het plan zijn er”, vertellen ze, “maar daarmee zijn we er nog lang niet. Om ‘Papito’ te realiseren, is geld nodig, zeg maar gerust heel veel geld! Wij doneren zelf natuurlijk gul. Maar laten we er geen doekjes om winden: we hebben jullie ook nodig!”, laten ze weten op hun website www.stichtingpapito.nl   
Bij de aanvang van de bouw willen ze over 250.000 euro beschikken.
Donaties zijn dus van harte welkom via  www.stichtingpapito.nl en vervolgens klikken op ‘doneren’
De stichting heeft de ANBI-status gekregen, waardoor donaties onder voorwaarden aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten