Nieuwe “duurzame smartphone” moet acht jaar meegaan
Bron: IPS

Het Nederlandse Fairphone komt met een nieuwe smartphone die voor 70 procent uit “eerlijke materialen” bestaat. De Fairphone 5 krijgt ook heel wat verwisselbare onderdelen en zou volgens de fabrikant acht jaar moeten meegaan.

Smartphones zijn de meest populaire elektronica ter wereld, en de milieu-impact is duizelingwekkend. Volgens een recent rapport van Deloitte werden in 2022 zo’n 1,4 miljard smartphones gebouwd, met een gemiddelde levensduur van twee tot vijf jaar. De grote merken brengen voortdurend nieuwe toestellen op de markt en doen er alles aan om de consument ervan te overtuigen dat die de laatste snufjes hard nodig heeft.

Fairphone is een buitenbeentje in die markt. De Nederlandse fabrikant zet net in op duurzaamheid: toestellen die zo lang mogelijk meegaan en zoveel mogelijk te  herstellen zijn. Het nieuwste toestel, de Fairphone 5, schroeft de ambitie op tot een voorziene levensduur van acht jaar – een eeuwigheid in smartphoneland.

Reparaties

De fabrikant biedt acht jaar ondersteuning en heeft de telefoon zo gebouwd dat de gebruiker zelf de tien meest voorkomende reparaties kan uitvoeren zonder technische kennis. Zo zijn de batterij, de camera of het beeldscherm makkelijk na te bestellen en zelf te verwisselen,

Het bedrijf belooft het nieuwe toestel ook minstens acht jaar te blijven ondersteunen met reservestukken en software- en veiligheidsupdates.

De nieuwe telefoon werkt zoveel mogelijk met materialen die niet uit conflictgebieden komen of via kinderarbeid gewonnen zijn. Voor het nieuwe model is 70 procent van de gebruikte stoffen nu gegarandeerd vrij van misstanden, een pak meer dan de 40 procent in het vorige model.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten