Digitaal ‘gezond’ lesprogramma moet de schooljeugd fysiek en mentaal een stap verder brengen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto BrabantSport

Met een digitaal lespakket voor het basisonderwijs en BSO’s (Buitenschoolse Opvang) wil BrabantSport alle Noord-Brabantse leerlingen in de leeftijdscategorie 8 tot en met 12 in beweging krijgen. Het lespakket is niet alleen gericht op sporten, maar ook op het belang van gezonde voeding, omgaan met tegenslagen en het presteren onder druk. “Het is een geïntegreerd lesprogramma waarbij we leerlingen fysiek en mentaal een stap verder willen brengen”, licht directeur Michel Reinders van BrabantSport toe.

De lancering van het digitaal lespakket is voor BrabantSport een eerste aanzet voor een gezondere toekomst voor de jeugd. Want het is al jarenlang een maatschappelijk probleem dat jongeren te weinig bewegen en te vaak ongezond eten. De coronacrisis heeft de beweegarmoede geen goed gedaan en de huidige energiecrisis en inflatie dragen ook niet bij aan een gezonder Nederland. Veel gezinnen hebben door financiële problemen moeite om een gezonde maaltijd op tafel te zetten, er zijn kinderen die zonder ontbijt naar school worden gestuurd, veel gezinnen kunnen de contributie voor sportclubs niet meer betalen.

In dit tijdsgewricht pakt BrabantSport de maatschappelijke handschoen op. Het lesprogramma is specifiek gericht op leerlingen in de groepen 5 tot en met 8 van het basisonderwijs of in de leeftijdscategorie van 8 tot en met 12 op de BSO. De leermethode bestaat uit zes modules die elk een ander thema behandelen; topsport (wat moet je ervoor doen en laten), gezonde voeding, sporten met een aandoening of beperking, presteren onder druk, omgaan met tegenslagen en Esports (online gaming).

Bekende Brabantse topsporters

“Kinderen in Brabant kunnen op deze manier op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende facetten van sport”, vertelt manager marketing en communicatie van BrabantSport, Mathijs Timmer. “Leerlingen gaan één tot twee uur per thema aan de slag en maken de modules in een tijdspanne die voor hen het beste uitkomt. In een filmpje van ongeveer vijf minuten introduceert een bekende Brabantse topsporter het betreffende onderwerp. Zo vertelt rolstoeltennisser Maikel Scheffers over zijn beperking. Hij is geboren met een open rug, maar dat heeft hem er niet van weerhouden om met rolstoeltennis de wereldtop te bereiken.”

“Het komt wel goed.”

Wielerfenomeen Marianne Vos behandelt het onderwerp ‘presteren onder druk’ en trekt in haar videoboodschap de vergelijking tussen een belangrijke wielerkoers en een proefwerk op school. Marianne: “Vroeger voelde ik druk voor een toets of een proefwerk, nu voel ik druk bij een wedstrijd. Eigenlijk is dat precies hetzelfde. Hoe ik daarmee omga? Ik zorg altijd dat ik heel goed ben voorbereid. Dat deed ik vroeger voor school en dat doe ik nu voor een koers. Als ik weet dat ik me goed heb voorbereid, ben ik minder gespannen en dan komt het wel goed.”

Als de kinderen in de klas het filmpje met de Brabantse topsporters hebben gezien, gaan ze aan de slag met de opdracht en uitdaging die bij het thema horen. Deze variëren van beweegopdrachten tot het maken van een weekplanning over gezonde voeding, van het geven van een presentatie over E-sports (samenvoeging van de woorden elektronica en sports) tot het praten over minder leuke gebeurtenissen in het leven.
“Het lesmateriaal van BrabantSport vormt voor een leraar ook een hulpmiddel om bepaalde zaken bespreekbaar te maken”, aldus Mart van der Heijden, directeur van basisschool ‘De Troubadour’ in Eindhoven. ”Als kinderen judoka Roy Meyer horen vertellen over de problemen in zijn jeugd zullen ze na zo’n filmpje eerder genegen zijn om hun problemen met de leraar of met andere kinderen te delen.”

Breed scala aan bod

Op ‘De Troubadour’ is met veel enthousiasme de pilot van start gegaan. De basisschooldirecteur was blij dat dankzij betrokkenheid van de gemeente Eindhoven (zij stapt als eerste partner in) zijn school als eerste kon starten met het digitale lespakket. ”Ik vind het heel belangrijk dat een breed scala aan bod komt, niet alleen topsport maar ook sporten met een beperking of aandoening”, stelt Van der Heijden. “Verder is meer bewegen natuurlijk een heel belangrijk maatschappelijk thema. Ik zie om me heen ook dat kinderen tegenwoordig meer binnen zitten. Het is aan ons volwassenen om daar een goede balans in te vinden.’

De basisschooldirecteur wil benadrukken dat het lespakket voor leraren weinig tijdrovend is. “Het platform is heel gebruiksvriendelijk en ik moet ook zeggen dat in de filmpjes de juiste ‘tone of voice’ wordt aangeslagen. Bij ons op school kijken de leerlingen tijdens de fruitpauze naar de filmpjes waarin de les wordt geïntroduceerd. Hierna gaan ze zelfstandig of in groepsverband werken aan de opdracht. Op ‘De Troubadour’ hebben we het lespakket opgenomen in de weektaak van de leerlingen.”

Twee uur bewegingsonderwijs

Volgens directeur Michel Reinders van BrabantSport sluit het lespakket naadloos aan bij de nieuwe wet die basisscholen vanaf het schooljaar 2023-2024 verplicht om minimaal twee uur per week bewegingsonderwijs aan te bieden. Op veel scholen is dat heden ten dage slechts één uur per week. Reinders: “Zeker voor scholen die niet over een eigen gymzaal beschikken – en dus moeten reizen naar een sporthal – is ons lespakket een uitkomst. Het biedt scholen de kans om bewegen op een andere manier te integreren in het lesprogramma. Hoe mooi is het als meer beweging én plezier een vast onderdeel worden van het lesaanbod?”

Persoonlijk is Reinders er ontzettend trots op dat succesvolle Brabantse topsporters zich vol passie hebben ingezet om van het digitale lespakket een succes te maken. “Of het nu gaat om wielrenster Marianne Vos, straatvoetballer Nasser el Jackson, judoka Roy Meyer, hockeyster Lidewij Welten, rolstoeltennisser Maikel Scheffers of E-sporter van PSV Ali Riza Aygün, ze willen allemaal hun bekendheid inzetten om de Brabantse jeugd te inspireren met sport.” Als kers op de taart maken scholen die het lespakket gaan aanbieden kans op een bezoekje in de klas van een bekende Brabantse sporter en andere mooie prijzen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten