Groen in de stad haalt ook de uitstoot naar beneden
Bron: IPS - Afbeelding van djedj via Pixabay

Meer groen in de stad helpt niet alleen om de impact van de klimaatverandering te dragen, maar blijkt ook de uitstoot van steden zelf te verminderen. Tientallen Europese steden zouden over tien jaar al klimaatneutraal kunnen zijn, blijkt uit onderzoek in Nature.

Stadsbesturen zijn volop op zoek naar manieren om meer groen- en waterpartijen te creëren, bijvoorbeeld door parken, groendaken en geveltuinen. Zo willen ze zich beter te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering die steden vaak harder treffen: stijgende temperaturen, extreem weer en droogte.

Nieuw onderzoek in Nature toont aan dat die vergroening ook de uitstoot van de steden zelf kan helpen verkleinen, en zo dus hun impact op het klimaat.

Stadsparken

Stadsparken zijn het voorbeeld bij uitstek: ze zorgen niet alleen voor verkoeling, maar promoten ook wandelen en fietsen, waardoor er minder met de auto gereden wordt. En door hun verkoelend effect moeten gebouwen in de buurt minder energie gebruiken voor airconditioning.

De studie giet die besparingen ook in harde cijfers: in Berlijn kan grotere inzet op parken en groenere gebouwen resulteren in een uitstootvermindering van 6 procent voor woningen, 13 procent in de industrie en 14 procent in het transport.

“Er zijn heel wat studies voorhanden die effecten van individuele natuurgebaseerde oplossingen in de stad onderzoeken”, zegt Zahra Kalantari, hoogleraar Milieu-ingenieurskunde aan het KTH Royal Institute of Technology in Zweden. “Onze studie combineert ze allemaal en analyseert het potentiële systematische effect.”

Meer groen in de stad kan zo niet alleen een noodzakelijke ingreep zijn om steden weerbaarder te maken in een veranderend klimaat, maar ook een essentieel middel om sneller klimaatneutraal te worden. Voor tientallen Europese steden kan die doelstelling al over tien jaar bereikt worden, besluiten de onderzoekers.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten