Leverkanker eerder opgespoord door nieuwe diagnostiek
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Anna via Pixabay

Het Erasmus MC in Rotterdam is als een van de eerste ziekenhuizen ter wereld gestart met een nieuwe diagnostische score om vroege signalen van leverkanker op te sporen. De score – GAAD* genoemd – is bedoeld voor mensen met een verhoogde kans op leverkanker omdat ze levercirrose hebben. Levercirrose kan worden veroorzaakt door ziekten als chronische virale hepatitis, een auto-immuunziekte van de lever of leververvetting – al dan niet veroorzaakt door alcoholmisbruik. De nieuwe score signaleert aanzienlijk eerder dat er met de levercellen van deze patiënten iets alarmerends aan de hand kan zijn, namelijk een beginnende levertumor.

“Wij hebben honderden van zulke patiënten”, vertellen Maag-Darm- en Leverarts (MDL) prof. Rob de Man en klinisch chemicus dr. Christian Ramakers. “Ze zijn bij ons onder behandeling en komen periodiek op de polikliniek. Tot op heden werden zij halfjaarlijks gemonitord met echo’s en bloedonderzoek.”
De nieuwe score signaleert aanzienlijk eerder dat er met de levercellen van deze patiënten iets alarmerends aan de hand kan zijn. “En dat is met name van belang als het beoordelen van de echo moeilijk is”, aldus Rob de Man.

Twee bloedwaardes als tumormarkers

De belangrijkste verandering in de score zit in het bloedonderzoek. Voorheen werd het bloed gemonitord met één enkele bloedwaarde. Nu worden er twee bloedwaardes gemeten: AFP en DCP. “Beide zijn tumormarkers die vaak alleen worden geproduceerd door cellen van een tumor in de lever. Aan de hand van de waarden van deze twee tumormarkers, plus de leeftijd en het geslacht van de patiënt, berekenen we een score”, vertelt Christian Ramakers.
Als die score, die tussen de 0 en de 10 kan liggen, boven de 2,57 komt, is dat een aanwijzing dat er iets aan de hand is in de cellen van de zieke lever. “Dan gaan we heel snel een CT-scan of een MRI- scan maken.”
Op zo’n scan is veel beter dan op een echo te zien wat er in de lever gaande is, vertellen de beide artsen. “Maar een scan is duur en belastend voor de patiënt, en die willen we liever uitsluitend heel gericht inzetten. De nieuwe GAAD-score is dan een goed hulpmiddel om te beoordelen of daar een goede indicatie voor is.”

Meer armslag voor behandeling

Het voordeel van vroege opsporing van een beginnende tumor is dat die beter te behandelen is. De MDL-arts: “Kanker in een lever die al ziek is, is lastig te behandelen. Maar als een tumor nog heel klein is, kun je hem vaak wegbranden of zijn vaten dicht maken of afsluiten. Dat is minder ingrijpend dan het weg opereren van een deel van de zieke lever. De patiënt knapt sneller op. Bij vroege detectie heb je als het ware meer armslag voor je behandeling.”

* GAAD is een afkorting die staat voor Gender Age AFP DCP. Geslacht en leeftijd wegen als factoren mee, omdat leverkanker vaker ontstaat bij mannen en omdat het risico met het ouder worden stijgt. De score wordt in het Erasmus MC ingezet voor patiënten die op de polikliniek Leverziekten komen. Maar ook MDL-artsen in andere ziekenhuizen kunnen de score aanvragen voor hun patiënten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten