Aanzienlijke vermindering CO2-uitstoot door forse bedrijfsinvesteringen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gerd Altmann via Pixabay

In 2022 is de CO2-uitstoot in Nederland met 63% afgenomen door bedrijven die in dat jaar voor maar liefst 3,5 miljard euro in energiezuinige technieken en duurzame energie hebben geïnvesteerd. De energiebesparing die de investeringen opleveren is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 539.000 huishoudens. Dit blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De investering van 3,5 miljard euro is een stijging van 61% ten opzichte van het jaar ervoor, dat toen ook al een uitzonderlijk jaar was. De bedrijven maakten gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA), een fiscale regeling die gemiddeld 11 procent belastingvoordeel oplevert. Met de EIA wil de overheid energiezuinige investeringen stimuleren en een impuls geven aan de energietransitie. Bijna 18.000 ondernemers vroegen EIA aan, dat is een stijging van 57% ten opzichte van het jaar ervoor.

Zonnepanelen, ledverlichting en warmtepompen het meest in trek

Ondernemers uit uiteenlopende sectoren kunnen gebruik maken van de EIA, zoals de land- en tuinbouw, detailhandel, transport, horeca en industrie. Bedrijven dienden de meeste aanvragen in voor zonnepanelen, ledverlichting en warmtepompen. Het meeste geld gaven ondernemers uit aan het energiezuiniger maken van bestaande bedrijfsprocessen, zonnepanelen en systemen voor het benutten van afvalwarmte.

EIA: een financiële stimulans

Al meer dan 25 jaar is de Energie-investeringsaftrek een financiële stimulans voor Nederlandse ondernemingen. Bedrijven die investeren in technieken uit de zogenoemde Energielijst, kunnen via de Energie-investeringsaftrek tot 45,5% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten