Ruim 100 woningen in het hoogste houten gebouw van  Nederland
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto The Urban Woods

Nederland heeft een primeur. In Delft verrijst het hoogste gebouw in Nederland van puur hout, zonder betonnen kern. De eerste vestiging houten betaalbare woningen in 10 verdiepingen. Het bouwen ervan stoot nauwelijks stikstof uit en gaat in rap tempo. De oplevering is binnen een jaar. De indeling van de woningen is modulair en circulair, altijd aan te passen en te hergebruiken. De woningen zijn in groen verpakt, energieneutraal, natuurinclusief en klimaatadaptief. Bewoners krijgen een aanpasbaar woonabonnement. Het concept is van The Urban Woods. “Woningnood, klimaat, eenzaamheid, flexwerkers: de huizenmarkt vráágt om rigoureuze verandering,” aldus initiatiefnemer Sebastian Monteban.

The Urban Woods is een ambitieus hybride woonconcept voor de moderne duurzame stad, aldus de ontwikkelaars. Het komt voort uit een samenwerking tussen architecten, creatieven, biologen en techneuten. Sebastian Monteban, die zijn strepen verdiende in de digitale wereld, start het project met ruim 10 miljoen euro: “Ik geloof in duurzame woningen voor iedereen. En in snelheid. De huidige crisis is te urgent. Ik kon het niet langer aanzien. Met ‘tech’ is nog zo veel te verbeteren in de huizenmarkt.” Medeoprichter Tim Vermeend: “Wij zien dit als een platform voor een eindeloos mooie toekomst. Hopelijk blijven we niet lang uniek, maar trekken we de hele sector mee.”

Duurzaam’ by design’

De gebouwen zijn duurzaam ‘by design’: bewoners kunnen bijna niet anders dan duurzaam leven, terwijl ze toch luxe voelen. Het speciaal voor The Urban Woods ontwikkelde ‘WoodsApp’ toont bewoners precies wanneer ze samen méer energie opwekken dan ze gebruiken. Zodat ze exact dàn bijvoorbeeld de vaatwasser aanzetten en het milieu minimaal belasten. Ook zien ze ‘live’ hun eigen verbruik en verbeterkansen. En dankzij moderne technieken wordt verbruik automatisch geoptimaliseerd of – zoals het water – hergebruikt.

Samen leven

‘The Urban Woods’ zijn ontworpen om samen te leven in een rustgevende moderne sfeer, stellen de ontwikkelaars. Ze noemen het ‘een lifestyle-merk met heldere waarden’. Delen is het ding. Het concept dient ontmoetingen te ontlokken, gemeenschapsgevoel te prikkelen. Bewoners hebben een compleet privé-appartement, maar delen 350m² om te ontspannen of te sporten. Ook zijn er e-bikes, deelauto’s en groepsactiviteiten. Alles te regelen in de ‘WoodsApp’.

Woonabonnement

Uniek is dat bewoners geen huur betalen. Ze sluiten zelf online een woonabonnement af. Ze personaliseren het abonnement en daarmee hun vaste lasten. Zo voegen ze met één ‘swipe’ in ‘WoodsApp’ gemakkelijk extra opbergruimte, een kweekkas, werkplek, schoonmaker, kunst of logeerkamer toe. “Flexibele abonnementen passen bij een maatschappij vol flexwerkers en snel veranderende behoeftes,” aldus Sebastian Monteban. De woningen zijn ongemeubileerd, voor tijdelijke dan wel permanente bewoning.

Doel: 5000 woningen binnen 5 jaar

In Delft komen 102 woningen, de inschrijvingsfase is gestart. In Amsterdam zijn er ruim 160 in voorbereiding. Het doel van The Urban Woods is 5000 woningen binnen 5 jaar om daarna de volgende stap te zetten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten