Groot-Brittannië treedt opnieuw toe tot Horizon Europe, het wetenschappelijke initiatief van de Europese Unie, en ruimtevaartprogramma Copernicus. Daarmee krabbelt het land terug van de harde Brexit onder Boris Johnson, tot grote vreugde van Britse wetenschappers.
De Britse premier sloot het akkoord in een telefoongesprek gisteren (woensdag) met commissievoorzitter Ursula Von der Leyen. Britse wetenschappers krijgen zo weer toegang tot Europese samenwerking en beurzen. Horizon heeft een budget van 95 miljard euro voor zeven jaar.
Onder het akkoord moeten de Britten geen lidmaatschapsgeld betalen voor de voorbije twee jaar, maar vanaf januari 2024 betalen ze weer mee. Britse onderzoekers kunnen van dan af ook weer Europese wetenschapsbeurzen aanvragen en meewerken aan Europese projecten.
Groot enthousiasme
Het nieuws maakt een einde aan twee jaar stilstand in de samenwerking, en Britse wetenschappers juichen het nieuws dan ook toe. De Britse Academy of Medical Sciences spreekt van een “omwenteling” voor de Britse wetenschap.
“De samenwerking is fantastisch nieuws, niet alleen voor Groot-Brittannië maar ook voor wetenschappers in de EU en voor alle Europeanen”, zegt Adrian Smith, voorzitter van de Royal Society. “De wetenschap heeft zo veel te bieden op het vlak van antwoorden aan wereldproblemen en verbetering van de levenskwaliteit. En vandaag heeft die een flinke boost gekregen. Wetenschap draait om internationale samenwerking, dit is dan ook een grote overwinning.”