Brexit stukje teruggedraaid: Groot-Brittannië sluit opnieuw aan bij Europese wetenschap Nu
Bron: IPS - Academy of Medical Sciences

Groot-Brittannië treedt opnieuw toe tot Horizon Europe, het wetenschappelijke initiatief van de Europese Unie, en ruimtevaartprogramma Copernicus. Daarmee krabbelt het land terug van de harde Brexit onder Boris Johnson, tot grote vreugde van Britse wetenschappers.

De Britse premier sloot het akkoord in een telefoongesprek gisteren (woensdag) met commissievoorzitter Ursula Von der Leyen. Britse wetenschappers krijgen zo weer toegang tot Europese samenwerking en beurzen. Horizon heeft een budget van 95 miljard euro voor zeven jaar.

Onder het akkoord moeten de Britten geen lidmaatschapsgeld betalen voor de voorbije twee jaar, maar vanaf januari 2024 betalen ze weer mee. Britse onderzoekers kunnen van dan af ook weer Europese wetenschapsbeurzen aanvragen en meewerken aan Europese projecten.

Groot enthousiasme

Het nieuws maakt een einde aan twee jaar stilstand in de samenwerking, en Britse wetenschappers juichen het nieuws dan ook toe. De Britse Academy of Medical Sciences spreekt van een “omwenteling” voor de Britse wetenschap.

“De samenwerking is fantastisch nieuws, niet alleen voor Groot-Brittannië maar ook voor wetenschappers in de EU en voor alle Europeanen”, zegt Adrian Smith, voorzitter van de Royal Society. “De wetenschap heeft zo veel te bieden op het vlak van antwoorden aan wereldproblemen en verbetering van de levenskwaliteit. En vandaag heeft die een flinke boost gekregen. Wetenschap draait om internationale samenwerking, dit is dan ook een grote overwinning.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten