Vaardigheden en talenten belangrijker dan diploma’s
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl foto provincie Noord-Brabant

Het platform ‘Brabant Leert’, door het provinciebestuur van Noord-Brabant opgericht aan het begin van de coronacrisis, heeft zijn nut bewezen. Na 3 jaar zijn bijna 8000 Brabanders geholpen met loopbaanadvies of een opleiding. ‘Brabant Leert’ biedt werkende Brabanders de mogelijkheid gratis of tegen lager tarief opleidingen, cursussen en loopbaantrajecten te volgen. Vanwege de aanhoudende vraag naar personeel wil het platform elk jaar 20.000 mensen om- of bijscholen. Daarbij wil het de nadruk leggen op de ontwikkeling van vaardigheden en talenten in plaats van de focus op diploma’s.

In het begin van de coronacrisis kwamen veel mensen onverwacht thuis te zitten. Het platform ‘Brabant Leert’ werd snel gelanceerd om Brabanders te helpen met bij- en omscholing. En met succes. Inmiddels zijn de problemen op de arbeidsmarkt veranderd. De vraag naar goed opgeleide mensen is hoog. ‘Brabant Leert’ is er om die opleidingen te bieden, zodat iedereen de juiste vaardigheden kan ontwikkelen om een goede baan te vinden. De afgelopen drie jaar hebben bijna 8.000 Brabanders een cursus, opleiding of loopbaanadvies gevolgd, met Zorg, IT en Techniek als populairste richtingen. De opleidingen zijn te volgen bij o.m. de Brabantse ROC’s, hogescholen en private aanbieders. Binnenkort kunnen er ook opleidingen van de Brabantse universiteiten via ‘Brabant Leert’ gevolgd worden.

Vraag naar personeel blijft groot

De vraag naar personeel blijft echter groot. Om dat probleem op te lossen willen de partners van ‘Brabant Leert’ jaarlijks 20.000 Brabanders omscholen of bijscholen. Om dat mogelijk te maken geeft de provincie een startsubsidie van 3 miljoen euro. Deze bijdrage maakt het mogelijk om extra financiering van het Rijk en de Europese Unie te verkrijgen, waardoor het bereik van ‘Brabant Leert’ nog groter kan worden. Zo worden er extra cursussen en opleidingen ontwikkeld, maar wordt er ook gewerkt aan een skills paspoort. Hierin staan de vaardigheden en talenten geregistreerd in plaats van de huidige focus op diploma’s.

Nieuwe vaardigheden

Provinciebestuurder Martijn van Gruijthuijsen: “’Brabant Leert’ heeft de afgelopen jaren veel Brabanders aan nieuwe vaardigheden kunnen helpen. De Brabantse economie blijft echter op volle kracht draaien, de uitdaging voor bedrijven om de juiste mensen te vinden is hierdoor nog steeds erg groot. Met ‘Brabant Leert’ helpen we mensen door nieuwe vaardigheden te leren een goede baan te vinden, helpen we bedrijven de juiste mensen te vinden, en houden we onze economie sterk en toekomstbestendig. We kijken ernaar uit om nog meer mensen te helpen.”

Partners

‘Brabant Leert’ is een initiatief van de provincie Noord-Brabant; partners in het platform ‘Brabant leert’ zijn Leren en Werken, VNO-NCW Brabant Zeeland, FNV, CNV, Edubookers, Noordoost Brabant Werkt, Midpoint Brabant, Brainport Eindhoven, West-Brabant werkt aan morgen, Regio Helmond/de Peel, Skillstown, de Brabantse ROC’s, Fontys, Avans, HAS, BUas, Tilburg University en TU/e.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten