Kwaliteit geboortezorg verbeteren door te trainen met simulatiepoppen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Maxima Medisch Centrum

Als een baby extreem te vroeg wordt geboren, zijn de eerste minuten van cruciaal belang. Een breed team van zorgverleners moet voorbereid zijn om direct te beoordelen welke zorg de baby nodig heeft, om vervolgens direct te handelen. Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven (bij Eindhoven) heeft twee speciale baby-simulatiepoppen aangeschaft om de acute zorgvraag bij vroeggeboorte vanaf 24 weken zo realistisch mogelijk na te bootsen. Hiermee kunnen alle betrokken disciplines kostbare leermomenten opdoen om kwaliteitszorg te leveren bij de (premature) geboortezorg.

De simulatiepoppen stellen een voldragen baby en een vroeggeboren baby voor. De erin verwerkte technologie maakt het mogelijk dat de poppen reageren zoals dat in het echt ook kan gebeuren. Zo kunnen beide poppen geluid maken zoals huilen. Ook zijn hart- of longgeluiden te beluisteren met een stethoscoop. De voldragen babypop kan bewegen en bijvoorbeeld stuiptrekkingen nabootsen. De premature simulatiepop is daarnaast met een gewicht van slechts 450 gram en de uiterlijke kenmerken van een vroeggeboren baby zeer realistisch.

Verbetering van de trainingen

Bij de huidige trainingen van de neonatologie-zorgverleners wordt nu gebruik gemaakt van deze nieuwe simulatiepoppen. Doordat de poppen kunnen reageren op de (be)handelingen die worden uitgevoerd, wordt de getrainde situatie levensecht. Het gebruik van een video-evaluatiesysteem helpt hier ook bij, omdat dan alleen de deelnemers in de simulatieruimte zijn. De opgenomen beelden van de training worden teruggekeken om te zien en leren van het handelen van en communiceren tussen zorgverleners in stressvolle situaties.

Optimale samenwerking

Als een bevalling te vroeg op gang komt, zijn vanuit gynaecologie en neonatologie zorgverleners aanwezig om te zorgen voor zowel moeder als baby. In het project ‘Acute geboortezorg’ van het MMC worden dan ook beide disciplines betrokken bij een gezamenlijke training. In een veilige omgeving kunnen alle deelnemers kennis en ervaring opdoen in een zo realistisch mogelijke situatie. De nieuwe simulatiepoppen dragen ook hier sterk bij aan het inlevingsvermogen. Hoe realistischer de situatie tijdens de training, hoe beter de zorgverleners de opgedane kennis in stresssituaties kunnen reproduceren. Naast het trainen van bepaalde medische handelingen bij de allerkleinste baby’s, helpen deze trainingen ook om de communicatie tussen de teams te vergroten en verbeteren. Het samen trainen en evalueren heeft verbetering van zorg en het creëren van een optimale samenwerking tussen de verschillende disciplines als resultaat, aldus het ziekenhuis.

Negen gespecialiseerde ziekenhuizen

MMC is één van de negen ziekenhuizen in Nederland met een Neonatale Intensive Care Unit (NICU). Hier biedt het intensieve zorg aan ernstig bedreigde pasgeborenen, of (extreme) vroeggeborenen. De NICU van MMC is landelijk erkend op topklinisch niveau.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten