Ontbossing in Braziliaanse Amazonewoud blijft dalen
Bron: IPS - Afbeelding van bere von awstburg via Pixabay

De ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied blijft een neerwaartse trend vertonen, zo blijkt uit gegevens die vrijdag zijn vrijgegeven door INPE, het nationale ruimteonderzoeksinstituut van Brazilië. 

INPE’s waarschuwingssysteem voor ontbossing, bekend als DETER, geeft aan dat er afgelopen augustus in totaal 563 vierkante kilometer bos is gekapt in het Braziliaanse deel van het Amazonegebied. Dat is twee derde (66 procent of bijna 1100 vierkante kilometer) minder dan in diezelfde periode in 2022. 

De ontbossing die door DETER werd gedetecteerd voor de eerste acht maanden van 2023 bedroeg 3712 vierkante kilometer. Dat is bijna de helft minder (48 procent) in vergelijking met vorig jaar en het laagste cijfer sinds 2018.

Vijfde maand op rij

Het is al de vijfde maand op rij dat de ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied – het grootste regenwoud op aarde – is afgenomen. President Luiz Inácio Lula da Silva had tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd om het toenemende bosverlies in de regio te beteugelen. Tijdens Lula’s vorige ambtstermijn in de jaren 2000 was de ontbossing ook aanzienlijk afgenomen.

In de komende weken zal Brazilië een beoordeling op jaarbasis publiceren, voor het jaar dat eindigde op 31 juli. Dit cijfer dient als standaard voor het vergelijken van ontbossing.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten