Tweede leven voor miljoenen afgedankte elektrische en elektronische apparaten
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Coolrec

Elk jaar worden er in Europa miljoenen elektrische en elektronische apparaten, zoals koelkasten, wasmachines, klein huishoudelijke en ICT-apparaten, door huishoudens en bedrijven afgedankt. Al deze apparaten bestaan uit materialen die zich goed lenen voor hergebruik, op voorwaarde dat ze op verantwoorde en duurzame wijze worden verwerkt zodat deze aan de strengste milieu- en markteisen voldoen. In het Noord-Brabantse Waalwijk staat een bedrijf dat aan deze voorwaarden voldoet. Het is Benelux-marktleider Coolrec, dochteronderneming van Renewi. De provinciale overheid van Noord-Brabant beschouwt het bedrijf als een belangrijke pionier voor de Brabantse Circulaire Economie en beloonde het daarom met De Gouden Cirkel. De provincie heeft namelijk als doel om in 2030 50% minder primaire grondstof te gebruiken. De Gouden Cirkel is een aanmoedigingsprijs voor Brabantse circulaire ondernemers. Vaandeldragers op het gebied van circulaire economie, met een bijzondere impact en potentie tot schaalvergroting maken aanspraak op deze prijs.

Renewi (spreek uit: rie-njoe-wie) kwam in 2017 op de markt. Het bedrijf is ontstaan uit een fusie tussen de Nederlandse afvaldienstverlener Van Gansewinkel en de Engelse afvalverwerker Shanks Group. Sindsdien ligt de focus op recycling. De Europese afvalreus is actief in vijf landen: Nederland, België, Frankrijk, Portugal en het VK. Van de 14 miljoen ton afval dat Renewi jaarlijks verwerkt, wordt 89% gerecycled of gebruikt voor energieherwinning. ‘Renewi’ betekent hergebruik.

Volgens het provinciebestuur beheerst Coolrec de kunst van het terugwinnen van deze grondstoffen tot op de hoogst mogelijke zuiverheidsgraad. Coolrec is Benelux-marktleider op het gebied van witgoedrecycling en de recycling van de daaruit voortkomende kunststoffen. De dochteronderneming van Renewi biedt WEEE-recyclingsoplossingen om grondstoffen uit afgedankte apparaten optimaal en duurzaam te (her)gebruiken. De afkorting WEEE staat voor Waste of Electrical and Electronic Equipment, oftewel afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Elektrische apparatuur houdt in dat elektriciteit zorgt voor beweging, licht of warmte geeft, zoals gloeilampen, naai- of maaimachines, straalkachels; in elektronische apparatuur zitten schakelingen, zoals transistors en/of chips) die van alles en nog wat regelen (denk aan radio’s, TV’s e.d.). Tegenwoordig bevatten steeds meer elektrische apparaten elektronica, zoals (flits)lampen en motoren om ze beter of zuiniger te laten werken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten