Ziekenhuis pronkt met ‘wereldprimeur’: nieuwste hart-longmachine met succes in gebruik genomen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Catharina ziekenhuis

Specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum in Eindhoven hebben naar eigen zeggen als eerste ziekenhuis ter wereld de nieuwste hart-longmachine in gebruik genomen. Een patiënt wiens hart- en/of longfunctie levensbedreigend slecht is, wordt aangesloten op een machine die de functie van het hart en de longen tijdelijk overneemt. De machine wordt bediend door een perfusionist en neemt de bloedsomloop en longfunctie van de patiënt over tijdens een (open)hartoperatie. Perfusionisten van het Catharina Ziekenhuis zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling en verbetering van het nieuwe perfusie-systeem. Na een uitgebreide testperiode is de machine onlangs met succes ingezet bij een hartoperatie in Eindhoven. De patiënt herstelt voorspoedig.

De hart-longmachine voldoet aan de voorwaarden van nieuwe Europese wetgeving voor medische hulpmiddelen (MDR). De machine is voorzien van de nieuwste technologie, waardoor met grote betrouwbaarheid metingen in het bloed van de patiënt plaatsvinden. De perfusionist beschikt daardoor direct over patiënt-specifieke informatie. “Wij zijn nu meer dan ooit in staat om een behandeling op maat aan te bieden, ik kan nu sneller en gerichter reageren op veranderende omstandigheden”, aldus perfusionist Eddy Overdevest van het Catharina Ziekenhuis.

De nieuwe hart-long machine is volledig voorbereid om te communiceren met het ziekenhuis patiënten-informatie-systeem. “Dat zorgt voor een efficiënte workflow en zorgt er ook voor dat de perfusie-data van grote patiëntengroepen onderzocht kunnen worden in relatie tot het effect op de behandeling. Dergelijke onderzoeken bieden vooral voordeel voor de patiënt en de kwaliteit van de behandeling.” Een ‘efficiënte workflow’ verbindt de juiste mensen op het juiste moment met de juiste informatie. Zo weet iedereen in een team precies wie wat doet en wanneer en waarom het van belang is.

Wat is een klinisch perfusionist?

De klinisch perfusionist bedient de hart-longmachine en is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de extra corporale circulatie bij hartoperaties (hartondersteuning waarbij een hart-longmachine gebruikt wordt; het gaat hierbij om een ondersteuning van enkele dagen tot een paar weken van de linkerharthelft, de rechterharthelft of het hele hart). Hierbij wordt de bloedcirculatie en de functie van hart en longen door een machine overgenomen. Dit gebeurt bij uiteenlopende hartchirurgische ingrepen, zoals transplantatie van hart en/of longen. De bloedcirculatie moet in stand worden gehouden terwijl het hart tijdelijk wordt stilgelegd om de chirurgische behandeling te kunnen uitvoeren. Hierbij maakt de klinisch perfusionist gebruik van een hart-longmachine.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten