Bij wie wil jij even stilstaan?
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Regionaal Archief Tilburg Maria van der Heyden

De coronapandemie was in Nederland de grootste crisis van de afgelopen 75 jaar. Corona raakte iedereen op een andere manier. Er was hulp, saamhorigheid, dankbaarheid en liefde, maar ook eenzaamheid, angst en boosheid. Vorig jaar heeft het kabinet het ‘Nationaal Comité Stilstaan bij Corona’ ingesteld om na te denken hoe we stil kunnen staan bij de gevolgen die de coronacrisis op de samenleving heeft gehad. De eerste actie van het Comité is een expositie die op vrijdag 29 september in het provinciehuis van Noord-Brabant wordt geopend en die de komende maanden zal reizen langs verschillende provincies. Nationaal stilstaan bij corona vindt ook plaats op alle eilanden van Caribisch Nederland. De NOS doet van 14.50 tot 16.00 uur rechtstreeks verslag van deze bijeenkomst waar burgers en autoriteiten samen komen voor een uur van live muziek en indrukwekkende verhalen. Alle aanwezigen hebben een foto bij zich van de persoon of situatie bij wie ze stil willen staan.

In de expositieruimte vertellen ruim 40 Nederlanders een verhaal over diegene die tijdens de pandemie de meeste indruk op die persoon heeft gemaakt. Een verhaal over een ander dus. Bij de verhalen horen indrukwekkende foto’s uit de coronajaren. De expositie nodigt iedereen uit om zelf een verhaal toe te voegen. De centrale vraag is: bij wie sta jij stil?

Het kabinet vindt het belangrijk dat stil wordt gestaan bij de coronacrisis vanwege de grote impact die het heeft gehad op de maatschappij. Er moet ruimte komen om stil te staan bij verlies van dierbaren of de gevolgen die ondernemingen of festiviteiten hebben ondervonden. Door de lockdown en beperkingen in sociale contactmomenten hebben alle Nederlanders te maken gehad met corona. Zorgpersoneel, leerkrachten, mantelzorgers en vrijwilligers hebben op alle fronten moeten bijspringen. Het verwerken, reflecteren en vooruitkijken is waar het Nationaal Comité invulling aan heeft gegeven met de expositie. De doelstelling is dat de mensen in de samenleving die er behoefte aan hebben, zich gehoord voelen.

Het Nationaal Comité heeft ook alle basisschoolleerlingen van groep 5 t/m 8 in Nederland en het Caribisch gebied gevraagd hun herinnering(en) aan corona vast te leggen in een tekening en/of een verhaal, tekst of gedicht. Uit alle inzendingen zal het Comité een selectie maken die speciaal in de spotlights zal worden gezet.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten