Bij ‘etalagebenen’ minder operaties nodig door intensieve looptherapie
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Catharina Ziekenhuis

Patiënten met claudicatio intermittens, de medische term voor etalagebenen, worden vaak gedotterd of ondergaan een bypassoperatie. Dat is niet altijd noodzakelijk. Uit wetenschappelijk studies van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis blijkt dat mensen met etalagebenen nog altijd te snel worden gedotterd of een bypassoperatie ondergaan.  Vaatchirurg prof. dr. Joep Teijink ontdekte dat intensieve looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut slagaderverkalking ook kan verhelpen. De behandeling is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering.

Mensen met etalagebenen hebben pijn in de benen bij het lopen. Etalagebenen ontstaan als door slagaderverkalking te weinig zuurstofrijk bloed de spieren in de benen bereikt. Dan ontstaat pijn bij inspanning, omdat het lichaam niet kan voldoen aan de toenemende vraag naar zuurstofrijk bloed in de benen. Bij rust verdwijnt deze pijn weer. Mensen verbloemen de klachten vaak door net te doen alsof ze etalages aan het bekijken zijn. Vandaar de term ‘etalagebenen’. In Nederland hebben ruim 400.000 mensen last van etalagebenen. Jaarlijks krijgen 25.000 patiënten deze diagnose te horen.

Bijkomend voordeel: levensstijlaanpassingen

Een ‘Stepped Care’-traject is gericht op het toenemen van bewegen en het verbeteren van de leefstijl. Looptraining is effectief en heeft een langdurig effect, blijkt uit onderzoek. Looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut heeft daarnaast veel meer bijkomende voordelen. Zo wordt naast het aangedane been ook het andere been getraind en neemt het risico op hart- en vaatziekten af. Verder hebben de 25 tot 30 contacturen met de fysiotherapeut toegevoegde waarde in het realiseren van levensstijlaanpassingen, zoals stoppen met roken, inname van medicijnen, gezonde voeding en meer bewegen in het dagelijks leven.

Jaarlijkse besparing van 33 miljoen euro

Uit een analyse, gebaseerd op de database van zorgverzekeraar CZ, blijkt dat de gemiddelde kosten van een dotterbehandeling na twee jaar vijfmaal hoger zijn dan bij een ‘Stepped Care’-aanpak. Op basis van een realistisch scenario kan worden vastgesteld dat het aanbieden van de nieuwe behandelstrategie bij alle patiënten met etalagebenen in Nederland een jaarlijkse besparing kan opleveren van 33 miljoen euro. Een besparing die hand in hand gaat met betere, meer duurzame en veiligere zorg. Bovendien is de looptherapie minder ingrijpend en levert minder risico’s op dan een operatie.

“Dankzij medische wetenschappelijk onderzoek is zorg continu in beweging.”

Het onderzoek van de Eindhovense vaatchirurg Teijink is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Catharina Onderzoeksfonds. Dit zet zich in voor de financiering van wetenschappelijk onderzoek in het eigen ziekenhuis. Dat doet het noodgedwongen, omdat het Catharina Ziekenhuis vanuit de overheid geen geld krijgt voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. Alle academische ziekenhuizen in Nederland krijgen dat wel. Het Catharina Ziekenhuis is een topklinisch ziekenhuis en moet voor onderzoek op zoek naar andere geldstromen. Daarom is de Stichting Catharina Onderzoeksfonds opgericht.
Dankzij medisch wetenschappelijk onderzoek is zorg continu in beweging. Elke dag zijn er doorbraken: nieuwe behandelmethoden, werkwijzen en medicijnen. Gedegen onderzoek zorgt voor kwaliteit en resultaat op de lange termijn, aldus het Catharina Onderzoeksfonds.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten