Oprechte aandacht, een luisterend oor, een schouderklop of een lach in de ‘Week tegen eenzaamheid’
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto stichting ‘Met je hart’

Van donderdag 28 september tot en met woensdag 4 oktober staat Nederland in het teken van de ‘Week tegen Eenzaamheid’. Een week vol met activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Verbinding staat centraal. Iedereen kan deelnemen aan de ‘Week tegen Eenzaamheid’ door het organiseren of bezoeken van een activiteit. De speciale week wordt in het kader van het actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’ georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Er bestaat eigenlijk maar één medicijn: oprechte aandacht. Een luisterend oor, een hand op je schouder of het delen van een lach. Dat is precies de reden waarom de Stichting ‘Met je hart’ samen met het bedrijf ‘Mediq’ een speciale verwenmiddag voor ouderen organiseert. ‘Mediq’, een onderneming die zich bezighoudt met de levering van medische hulpmiddelen en bijbehorende zorg aan huis en aan instellingen, en ‘Met je hart’ werken samen sinds 2021.

Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam: “We weten dat eenzaamheid veel nadelige gezondheidseffecten heeft. Eenzaamheid werkt stress verhogend, kan leiden tot chronische stress en tot ontstekingsreacties. Zo kunnen bijvoorbeeld de pijnbanen sensitiever worden voor normale prikkels en dat betekent dus dat eenzame mensen letterlijk meer pijn kunnen ervaren. Door ouderen samen te brengen en ze oprechte aandacht te geven, doorbreken we de eenzaamheid en kunnen we de gezondheidseffecten verbeteren.”

Eenzaamheid

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. Met de meesten van hen gaat het fysiek gelukkig goed. Maar gezond zijn betekent niet altijd dat je je ook goed voelt. Want meer dan de helft van deze ouderen voelt zich eenzaam. De eenzaamheid wordt versterkt door bijvoorbeeld een fysieke beperking, een klein sociaal netwerk, de financiële situatie of verlegenheid en angst. Met zijn allen kunnen we hier gelukkig iets aan doen. ‘Mediq’, doet dit in samenwerking met de Stichting ‘Met je hart’.

Directeur Aimée Romme van de stichting: “We slaan een brug tussen vergeten worden en aandacht krijgen. We zorgen ervoor dat mensen er voor elkaar zijn en dat ze elkaar keer op keer ontmoeten. Zo leren ze elkaar kennen en kunnen er nieuwe vriendschappen ontstaan. Deze speciale middag die ‘Mediq’ organiseert geeft ouderen het gevoel dat ze ertoe doen. Ze ontmoeten nieuwe mensen, voelen zich gewaardeerd en hebben een gezellige dag samen waar ze lang van kunnen nagenieten.”

De aftrap van de ‘Week tegen Eenzaamheid’ wordt donderdag 28 september gegeven door maar liefst 80 enthousiaste medewerkers van ‘Mediq’ die zich vrijwillig hebben aangemeld om ouderen een onvergetelijke dag te bezorgen. Het belooft een dag vol warmte, genegenheid en gezelligheid te worden. Met verwennerij, livemuziek, heerlijk eten, boeiende gesprekken en gezamenlijke fotosessies om alle nieuwe vriendschappen vast te leggen.

Over de rode loper

Ouderen, die zijn aangesloten bij stichting ‘Met je hart’ worden opgehaald en thuisgebracht door vrijwilligers en medewerkers van Mediq. Ze worden welkom geheten met een hapje en een drankje.  Via een rode loper worden ze begeleid naar het bedrijfsrestaurant van ‘Mediq’. Daar kunnen ze met elkaar genieten van een manicure of schoonheidsbehandeling, even ‘bijtanken’ met positieve woorden, gouden oude platen laten draaien door een echte DJ. Er worden leuke foto’s gemaakt in de photobooth die zij als aandenken mee naar huis nemen.

Stichting Met je hart

Kwetsbare mensen verbinden. Dat is de missie van stichting ‘Met je hart.’  Een brug slaan tussen vergeten worden en aandacht krijgen. Ze zorgt ervoor dat mensen er voor elkaar zijn en dat ze elkaar ontmoeten. De stichting gelooft dat samen zijn en samen ondernemen het leven fijner en rijker maakt en zet zich daar graag voor in. Persoonlijk en oprecht. Samen met anderen.

De stichting richt zich op eenzame ouderen die zelfstandig wonen, moeilijk de deur uitgaan en weinig mensen ontmoeten. De stichting is in 2012 opgericht door Babs van Geel. Zij is econoom en psycholoog. Babs verruilde het bedrijfsleven voor de fotografie en haar ambities op maatschappelijk gebied. Haar hogere doel is vanaf de start geweest om burgers bewust te maken en te inspireren om meer naar elkaar om te kijken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten