Kinderen die sporten hebben meer vertrouwen in zichzelf en in hun lichaam
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Erasmus MC

Sportende kinderen hebben later als tiener minder last van angst en somberheid dan leeftijdgenoten die niet hebben gesport. Hun gevoel voor eigenwaarde speelt een sleutelrol. Dat blijkt uit Generation R onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Met een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Psychiatry werpen onderzoekers van het Erasmus MC nieuw licht op de relatie tussen lichamelijke beweging en psychische gezondheid bij jongeren. Kinderen die sporten, hebben minder vaak mentale problemen. Gevoel van eigenwaarde verklaarde dat verband grotendeels, zo stelden de onderzoekers vast.

Ze zagen dat kinderen, die op zesjarige leeftijd sporten, later als tiener minder last hebben van ‘internaliserende’ gedragsproblemen. Dat zijn problemen die te maken hebben met somberheid, angsten en teruggetrokken gedrag.

Meer vertrouwen

“Kinderen die sporten hebben meer vertrouwen in zichzelf en in hun lichaam. Dit helpt hen bij het omgaan met de veranderingen en tegenslagen die horen bij de tienerperiode. Eigenwaarde door sporten kan helpen om die tegenslagen het hoofd te bieden”, legt Maria Rodriquez-Ayllon van de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC uit.

De auteurs maakten gebruik van het Generation R onderzoek met gegevens van duizenden Rotterdamse kinderen. Met scans bekeken ze de ontwikkeling van de kinderhersenen. Met vragenlijsten analyseerden ze of en hoe vaak kinderen sporten, hoe de kinderen naar zichzelf kijken en hoe ze zich voelen. Maar ook hun gedrag als het gaat om slaap, voeding en schermtijd op zesjarige, tienjarige en dertienjarige leeftijd werd in kaart gebracht.

Rodriquez-Ayllon bestudeerde de biologische, sociale en psychologische aspecten gezamenlijk en keek naar effecten over de jaren heen. Van alle factoren bleek het gevoel voor eigenwaarde de belangrijkste verklaring te zijn voor het verband tussen sporten en psychische gezondheid.

Als aanbeveling geeft Rodriquez-Ayllon dan ook mee aan ouders: “Zoek een sport voor kinderen die zij leuk vinden en waarbij ze zich comfortabel voelen. Het is niet alleen goed voor hun lichamelijke ontwikkeling, maar komt ook hun geestelijke gezondheid ten goede.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten