Sneeuwluipaard maakt comeback in Bhutan
Bron: IPS - Afbeelding van 942784 via Pixabay

In het Zuid-Aziatische land Bhutan zijn bij een telling 134 sneeuwluipaarden waargenomen. Dat zijn er 40 procent meer dan in 2016, met dank aan beschermingsmaatregelen van de overheid en milieuorganisaties.

Vandaag leven er nog sneeuwluipaarden in twaalf landen in Centraal- en Zuid-Azië en in de bergen van Zuid-Siberië. Het dier wordt al lange tijd bedreigd door de achteruitgang van hun leefgebied, overbejaging van hun prooidieren, conflicten met mensen en klimaatverandering.

Wereldwijd neemt de populatie sneeuwluipaarden af en de soort staat dan ook op de Rode Lijst van bedreigde soorten als ‘kwetsbaar’.

Bescherming werkt

De laatste tellingen in Bhutan geven nu aan dat bescherming werkt: waar er in 2016 nog 96 dieren werden geteld, is dat aantal nu gestegen tot 134. Aan de telling werkten 70 rangers mee en er werden 310 wildcamera’s ingezet.

Natuurbeschermers zijn hoopvol dat de groeiende populatie sneeuwluipaarden in Bhutan een bijdrage kan leveren aan de groei van het aantal dieren aan de andere kant van de grens in India en China.

“Het leefgebied is er geschikt en uitgestrekt genoeg voor”, stelt het Wereldnatuurfonds (WWF) dat in Bhutan samenwerkt met de overheid aan de terugkeer van de grote kattensoort maar ook aan het voorkomen van conflicten met mensen die die hun leefomgeving met de dieren delen.

Zo is het mogelijk dat de toegenomen populatie de herdersgemeenschappen onder druk zet omdat sneeuwluipaarden vaak de kalfjes van yaks als prooi hebben. Het rapport naar aanleiding van de recente telling beveelt dan ook aan om verzekeringsprogramma’s voor vee op te zetten en maatregelen te nemen, zoals het verstrekken van hekken om te voorkomen dat sneeuwluipaarden bij de yakkalveren kunnen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten