In Nederland is nu bijna de helft van de stroom groen
Bron: IPS - Afbeelding van (Joenomias) Menno de Jong via Pixabay

De Nederlandse elektriciteitsproductie komt nu voor bijna de helft uit hernieuwbare energiebronnen. Terwijl zon en wind in de lift zitten, daalt de productie uit gas en steenkool.

Nederland haalde in de eerste helft van dit jaar 27,6 miljard kilowattuur uit hernieuwbare energie. Dat is 14 procent meer dan vorig jaar, en meteen goed voor bijna de helft (46 procent) van de totale stroommix, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Meer zon en wind

De elektriciteitsproductie uit zonne-energie is met maar liefst een kwart gestegen, vooral dankzij een toename van het aantal zonnepanelen in het land. De productie uit wind groeide met 16 procent, vooral dankzij nieuwe windmolenparken op zee.

Tegelijk daalde het gebruik van fossiele brandstoffen voor de stroomproductie flink. Steenkoolcentrales produceerden 16 procent minder stroom, vooral door de hogere prijzen voor kolen en CO2. De productie met aardgas nam af met 6 procent.

De Nederlandse stroommix verschilt sterk van de Belgische, waar hernieuwbare energiebronnen vorig jaar maar 23,7 procent van de stroomproductie leverden. In tegenstelling tot Nederland haalt België ook een groot deel van zijn stroom uit kernenergie, goed voor net geen 44 procent van de mix.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Eén reactie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten