Draadloze pacemaker geschikt gemaakt voor alle hartpatiënten
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Amsterdam UMC

Jaarlijks krijgen wereldwijd meer dan 1 miljoen mensen een pacemaker. Tot nu toe kon slechts 20% van de patiënten een draadloze versie krijgen. Een internationaal consortium onder leiding van Amsterdam UMC ontwikkelde een verbeterde versie die een draadloze pacemaker nu voor alle patiënten geschikt maakt.

Tien jaar geleden stonden onderzoekers van Amsterdam UMC aan de basis van de ontwikkeling van de draadloze minipacemaker. Destijds was dat een enorme innovatie op de traditionele pacemaker, het onderhuids geplaatste kastje met een draad naar het hart. Alleen kon een draadloze minipacemaker tot nu toe enkel in één holte van het hart, de hartkamer, worden geplaatst. Daarom kon slechts 20% van de patiënten met een traag hartritme hiermee geholpen worden. Na jarenlang internationaal klinisch onderzoek onder leiding van Amsterdam UMC is het gelukt om een draadloze minipacemaker te ontwikkelen die ook in een ander deel van het hart, de boezem, kan worden geplaatst.

Elektrische pulsjes

Cardioloog en hoofdonderzoeker Reinoud Knops van Amsterdam UMC: “De meeste patiënten hebben voor een optimale samentrekking van het hart een pacemaker nodig die zowel in de boezem als in de hartkamer werkt. Dat was nog niet mogelijk, omdat het heel ingewikkeld is om twee minipacemakers draadloos met elkaar te laten communiceren. Na jarenlang onderzoek en testen is dat nu wel mogelijk. Hartpatiënten die een pacemaker nodig hebben, kunnen hierdoor in de toekomst rekenen op een nieuwe behandelmogelijkheid.”

Het nieuwe systeem bestaat uit twee minipacemakers, een voor in de boezem en een voor in de hartkamer, die via elektrische pulsjes met elkaar communiceren. Deze pacemakers zijn voor het eerst geïmplanteerd bij 300 mensen die vervolgens minimaal 3 maanden gevolgd zijn. De resultaten van deze studie laten zien dat de behandeling veilig is en dat het systeem goed werkt.

Zo groot als een vitaminepil

Pacemakers zijn al jaren een essentiële behandeling voor patiënten met een te traag hartritme. Traditionele pacemakers bestaan uit een onderhuids geplaatst kastje onder het sleutelbeen met een draad die door een ader met het hart verbonden is. Maar deze draden zijn kwetsbaar en kunnen breken, losraken van het hart of geïnfecteerd raken. Dit kan ertoe leiden dat patiënten terug moeten naar het ziekenhuis voor nog een operatie. Om die reden is 10 jaar geleden door Amsterdam UMC twee minipacemakers zonder kastje of draden ontwikkeld, die zo groot zijn als een vitaminepil. Deze wordt via de lies geïmplanteerd en in zijn geheel in het hart geplaatst.
De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in the New England Journal of Medicine. Voor de dubbele draadloze minipacemaker wordt een CE-markering* aangevraagd, zodat het in de EU kan worden gebruikt. Deze markering wordt op zijn vroegst in 2024 verwacht.

*De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan wettelijke eisen

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten