De hoop om ergste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden blijft leven, met dank aan het fenomenale succes van hernieuwbare energie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het internationaal Energieagentschap (IEA).
Het IEA heeft vandaag (dinsdag) een update gepubliceerd van zijn “Net Zero Roadmap” – een routekaart voor de wereld om de klimaatverandering onder de 1,5 graad te houden en zo de meest catastrofale gevolgen te vermijden. De nieuwe editie biedt hoop, maar waarschuwt ook dat geopolitieke conflicten de internationale samenwerking rond klimaat niet mogen hinderen.
Eerst het slechte nieuws: de uitstoot van broeikasgassen blijft hardnekkig hoog en de heropleving na de pandemie is veel minder groen geworden dat gehoopt. Toch blijft de doelstelling van 1,5 graad in leven, stelt het IEA, en dat komt vooral op rekening van schone energiebronnen, die aan een razendsnelle opmars bezig zijn.
De voorbije twee jaar ligt de recordgroei van zonne-energie en de verkoop van elektrische auto’s in lijn met het traject dat nodig is om de wereldwijde uitstoot tot nul te herleiden tegen het midden van deze eeuw, merkt het IEA op. Dat is erg belangrijk, want de twee technologieën kunnen een derde leveren van de uitstootreducties die dit decennium nodig zijn.
Daarnaast is ook de technologische vooruitgang van groot belang. In de editie van 2021 moest bijna de helft van de uitstootreducties nog gehaald worden uit technologieën die nog niet beschikbaar waren. In de nieuwe editie is dat aandeel gedaald naar 35 procent.
Meer nodig
Toch moet het allemaal nog veel sneller en krachtiger, zegt het rapport. Om de klimaatverandering tot 1,5 graad te beperken, moet de wereld de capaciteit aan hernieuwbare energie verdrievoudigen tegen 2030, moet de verkoop van elektrische voertuigen snel blijven groeien en moet er veel meer geïnvesteerd worden in energie-efficiëntie. En vooral de methaanuitstoot moet snel op de schop, met een daling van driekwart tegen 2030.
“Het goede nieuws is dat we weten wat we moeten doen – en hoe we dat moeten doen. De Net Zero Roadmap voor 2023, baseert zich op de nieuwste gegevens en analyses, en toont een weg voorwaarts”, zegt IEA-baas Fatih Birol. “Maar we hebben ook een heel duidelijke boodschap: sterke internationale samenwerking is cruciaal. Overheden moeten het klimaat scheiden van de geopolitiek, gezien de omvang van de uitdaging.”