MIT-onderzoekers doen zeewater “wervelen” tot drinkwater
Bron: IPS - Afbeelding van Yến Hà via Pixabay

Ingenieurs aan het MIT hebben een apparaat ontwikkeld dat gebruik maakt van de zon en draaikolken om zeewater drinkbaar te maken. Dat vermijdt een aantal van de problemen bij bestaande systemen, en zou zelfs bijzonder goedkoop water produceren.

Het nieuwe systeem is passief: het heeft geen nood aan elektriciteit of energie, maar maakt gebruik van natuurlijk zonlicht om zeewater op te warmen. Maar nieuw is vooral dat dat water gaat wervelen in draaikolken, waardoor het verdampt en zout uit het apparaat wordt verwijderd.

Bij conventionele systemen is dat zout vaak het probleem, omdat het zich kan ophopen en verstoppingen veroorzaakt.

Genoeg voor klein gezin

De ingenieurs maken zich sterk dat het nieuwe systeem een hogere waterproductie en een hogere zoutafstoting heeft dan alle andere passieve ontziltingsconcepten die momenteel worden getest.

Als het wordt opgeschaald tot het formaat van een kleine koffer, zou het concept zo’n 4 tot 6 liter drinkwater per uur kunnen produceren, en het moet meerdere jaren meegaan vooraleer er vervangingen nodig zijn.

“Voor het eerst is het mogelijk dat water, geproduceerd door zonlicht, zelfs goedkoper is dan kraanwater”, zegt Lenan Zhang, onderzoeker bij het Device Research Laboratory aan het Massachusetts Institute of Technology.

Inspiratie uit de oceaan

De circulaties die in het nieuwe systeem van het team worden gegenereerd, zijn vergelijkbaar met de natuurlijke “thermohaline” circulatie in de oceaan, een fenomeen dat in gang wordt gehouden door verschillen in temperatuur en zoutgehalte.

“Wanneer zeewater wordt blootgesteld aan lucht, zorgt zonlicht ervoor dat water verdampt”, legt Zhang uit. “Zodra het water het oppervlak verlaat, blijft het zout achter. Hoe hoger de zoutconcentratie, hoe dichter de vloeistof, en dat zwaardere water wil naar beneden stromen. Door dat op kleine schaal na te bootsen, kunnen we van deze functie profiteren om zout kwijt te raken.”

Een apparaat ter grootte van een vierkante meter zou genoeg drinkwater kunnen produceren om aan de dagelijkse behoeften van een klein gezin te voldoen, denken Zhang en zijn collega’s. Het systeem zou ideaal zijn voor bijvoorbeeld afgelegen kustgemeenschappen die het zonder stroom moeten stellen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten