Een ‘Grand Kerstdiner voor de Medemens’
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Jill Wellington via Pixabay

De Eindhovense Stichting (Z)onder Dak is nu al bezig met de voorbereiding van een ‘Grand Kerstdiner voor de Medemens’. Met de ‘medemens’ bedoelt de stichting dak- en thuislozen. “Want”, zeggen de organisatoren, “de decembermaand is een maand van samenkomen, samenzijn en genieten. Wij gunnen onze mede-Eindhovenaren, die het wat minder breed hebben, ook een feestelijk, fijn en gezellig kerstdiner en daarnaast vinden we het belangrijk dat ze voelen dat ze er niet alleen voor staan.”

De Stichting (Z)onder Dak maakt zich al enkele jaren sterk voor de dak- en thuislozen en de mensen die het moeilijk hebben in Eindhoven. Ze zorgt ervoor dat zij de winter goed kunnen doorkomen door hulp te bieden in de vorm van overlevingspakketten en morele ondersteuning. “Er is veel nood achter veel Eindhovense voordeuren. Veel mensen moeten alle zeilen bijzetten om rond te komen.”

Sinds enkele jaren organiseert de stichting met een grote groep vrijwilligers een kerstdiner voor zo’n 100 Eindhovenaren in de Catharinakerk, de stadskerk van Eindhoven. Dit jaar gaat de stichting een stap verder en wil ze voor zo’n 750 mensen (volwassenen en kinderen) een onbezorgde en feestelijke avond verzorgen met een geweldig viergangenmenu, een prettig gezelschap en entertainment. Na afloop krijgen de mensen een mooie ‘goodiebag’ mee naar huis. Hierin zit o.m. een bioscoopbon om een mooie kerstfilm in de bioscoop te bezoeken. Deelnemers aan het diner kunnen zich inschrijven bij o.m. de Voedselbank en in de Catharinakerk.

Spil in de stichting is Eindhovenaar Hugo van Rooij. Hij verklaart het ‘waarom’ van een kerstdiner. “De Brainportregio is succesvol, maar niet iedereen deelt mee in het succes. De kosten voor levensonderhoud nemen toe en een steeds grotere groep houdt aan het eind van zijn/haar geld een stukje maand over.”
Woensdag 20 december is het ‘Grand Kerstdiner voor de Medemens’ voor de eerste keer in het Beursgebouw in Eindhoven. Daarvoor werd het in de Eindhovense stadskerk gehouden. Maar vanwege herstellingswerkzaamheden aan de vloer van de kerk kan de stichting dit jaar terecht in het Beursgebouw dat gratis ter beschikking wordt gesteld. In het Beursgebouw komen negentig grote tafels te staan die in kerstsfeer worden aangekleed. Eindhovens’ burgemeester Jeroen Dijsselbloem heeft al toegezegd dat hij de gasten welkom zal heten.

De Stichting (Z)onder Dak organiseerde in het verleden al meer acties rond kerstmis voor dak- en thuislozen. Zo werden al eens overlevingspakketten uitgedeeld en bij de Catharinakerk elektrische kachels, dekentjes, voetzakken en warmwaterkruiken aangeboden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten