Het Nederlandse Utrecht heeft een primeur te pakken met driehonderd elektrische deelauto’s die stroom zullen teruggeven aan het elektriciteitsnet. De auto’s worden zo een “buurtbatterij” die netcongestie kan tegengaan.
Elektrische auto’s beschikken over enorme batterijen, en die staan het grootste deel van de tijd ook nog eens gewoon stil. Tegelijk heeft een stroomnet dat steeds meer stroom uit hernieuwbare energiebronnen haalt, nood aan opslagsystemen om tekorten en overproductie te bufferen. Een ‘match made in heaven’ dus: de snelle opmars van elektrische auto’s kan de buffercapaciteit vormen die essentieel is voor de energietransitie.
Dat is precies wat het Nederlandse autodeelsysteem MyWheels in Utrecht gaat doen. De elektrische deelauto’s worden geïntegreerd in het energiesysteem van laadaanbieder We Drive Solar. Daardoor kan de wind- en zonne-energie van het bedrijf worden gebruikt om de deelauto’s op te laden, én kan de stroom worden teruggeleverd op momenten dat er meer vraag is naar duurzame stroom.
Transitie
Het is beide bedrijven niet alleen te doen om het lokale effect: ze willen met de samenwerking vooral aantonen dat bidirectioneel laden op grote schaal mogelijk is, en zo de energietransitie versnellen.
“We bouwen aan The People’s Powerplant”, zegt Henri de Jong, ceo van The Sharing Group. “Een energiesysteem waarin we onze zelf-opgewekte energie opslaan en dat delen met onze buurt of buren. Zo versnellen we de energietransitie en houden we het voor iedereen betaalbaar”.
De twee partijen willen de komende jaren gezamenlijk fors opschalen, ook buiten Utrecht.