Aantal jobs in hernieuwbare energie bijna verdubbeld voorbije tien jaar
Bron: IPS - Afbeelding van Maria Godfrida via Pixabay

Volgens een nieuw rapport van het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (Irena) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) heeft de wereldwijde werkgelegenheid in de hernieuwbare energiesector een recordpiek bereikt van 13,7 miljoen voltijdse banen.

Dat zijn er ongeveer een miljoen meer dan het jaar ervoor.

In 2012 waren er nog ‘slechts’ 7,3 miljoen banen in de sector. In de afgelopen tien jaar is de werkgelegenheid in hernieuwbare energie dus zo goed als verdubbeld.

China grootste werkgever

Volgens de tiende editie van het jaarlijkse rapport “Hernieuwbare Energie en Banen” trekt hernieuwbare energie steeds meer investeringen aan, wat leidt tot jobcreatie in een groeiend aantal landen. Toch blijven de meeste banen geconcentreerd in enkele landen, net als de vorige jaren. Zo is China opnieuw veruit de grootste werkgever in de sector van de hernieuwbare energie, 41 procent van het totaal. Brazilië, de Europese Unie, India en de Verenigde Staten vullen de top vijf aan.

Fotovoltaïsche zonnepanelen waren goed voor 4,9 miljoen banen in 2022, meer dan een derde van het totale personeelsbestand in de hernieuwbare energiesector. Waterkracht en bio-energie hadden vergelijkbare aantallen banen als in 2021, rond de 2,5 miljoen elk, gevolgd door windenergie met 1,4 miljoen banen.

Irena-directeur Francesco La Camera merkt op dat 2022 opnieuw een uitstekend jaar was voor de werkgelegenheid in hernieuwbare energie, ondanks toenemende uitdagingen zoals de energiecrisis. Een tijdige transitie naar een koolstofarme economie vereist volgens hem echter een veel hoger tempo van investeringen in transitietechnologieën.

“Eerder deze maand kwamen de leiders van de G20 overeen om de inspanningen te versnellen om de wereldwijde capaciteit voor hernieuwbare energie tegen 2030 te verdrievoudigen, in overeenstemming met onze aanbevelingen in de aanloop naar de COP28”, aldus La Camera. “Ik roep alle beleidsmakers op om dit momentum te gebruiken als een kans om ambitieus beleid aan te nemen dat de benodigde systemische verandering stimuleert.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten