Coronatijd: samenwerken en kijken wat wél kan
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto gemeente Breda

‘In herinnering aan een tijd die om afstand vroeg maar vooral verbinding bracht.’
Zo luidt de tekst op een bronzen plaquette die sinds kort ligt op een kruising in het centrum van Breda. Een plek in het drukke winkelgebied waar horeca en retail samenkomen. De plaquette herinnert ons aan de samenwerking tijdens de coronapandemie.

Want, ondanks het niet te ontkennen feit dat het voor veel inwoners en ondernemers een zware tijd is geweest, zijn we elkaar blijven vasthouden en is de samenwerking tussen deze partners in de stad veel sterker geworden, aldus de motivatie van het gemeentebestuur van Breda. Het Ondernemersfonds Breda, Koninklijke Horeca Nederland Breda, burgemeester Paul Depla en wethouder Boaz Adank, onthulden samen de plaquette. Met de tekst willen de partijen benadrukken dat in Breda tijdens de coronapandemie de samenwerking tussen de partijen in de stad sterker is geworden. Wethouder Boaz Adank: “We wisten dat we het samen moesten doen. We hebben in deze periode gekeken naar hoe we binnen de regels die golden dingen wel mogelijk konden maken. Van die geïntensiveerde samenwerking plukken we nu nog de vruchten.”

Een gele streep om anderhalve meter afstand te houden

De gele coronastreep diende tijdens de pandemie als een hulpmiddel om bezoekers erop te wijzen de sociale afstand van anderhalve meter te bewaren. Deze streep werd afgelopen zomer in delen verwijderd uit de Bredase binnenstad. De streep is ondertussen ook symbool gaan staan voor een periode waarin we als gemeenschap veerkracht toonden en waar samenwerking nodig was. Daarom initieerde het Ondernemersfonds Breda samen met KHN Breda het voorstel om iets blijvends te laten ontwikkelen, dat ons aan die tijd blijft herinneren. Een klein deel van deze gele streep ligt nog boven de plaquette. Altijd werd gezamenlijke gezocht naar wat wél kon. De gele streep is daar symbool voor gaan staan.

Altijd gezocht naar wat wél kon

Koert Vermeulen, centrummanager namens het Ondernemersfonds Breda: “De coronapandemie hebben we achter ons gelaten, maar we zullen deze nare periode niet snel vergeten. Maatregelen voor ondernemers volgden elkaar in onnavolgbaar tempo op: alles volledig dicht, maaltijdbezorging, winkelen en uit eten op afspraak, afstand houden, en daarna toch alles weer dicht. Het enige positieve dat mij is bijgebleven dat Breda deed waar het altijd al in uitblinkt: samenwerken. Altijd werd gezamenlijke gezocht naar wat wél kon. De gele streep is daar symbool voor gaan staan. Met deze plaquette laten we een mooie, passende en blijvende herinnering achter in de stad die voorop liep in Nederland om te kijken hoe we de coronaperiode zo goed als mogelijk doorkwamen als ondernemers.”

Veerkracht

Johan de Vos namens KHN Breda voegt daar nog aan toe: “Met deze plaquette laten we een mooie, passende en blijvende herinnering achter in de stad die voorop liep in Nederland om te kijken hoe we de coronaperiode zo goed als mogelijk doorkwamen als ondernemers. Ook blijft het een herinnering aan de enorme veerkracht van alle ondernemers in de stad die keer op keer doorgingen om er het beste van te maken en overeind te blijven in die moeilijke tijd.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten