CO2 uit de lucht halen met koolstofzuiger en lood maken van oude autoruiten
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Carbyon

Een bedrijf dat bezig is met de vraag hoe je uit het afval van vandaag nieuwe grondstoffen voor morgen kunt maken en een startup die CO2 uit de lucht haalt met koolstofzuigers. Beide zijn in het licht gezet met de toekenning van de Nationale Ondernemersprijs en een stimuleringsprijs ‘de Pionier’. Het gaat hierover respectievelijk de firma Leadax in Wapenveld en het Eindhovense Carbyon. Met deze prijzen willen de redacties van ADR (Algemeen Dagblad en alle aangesloten regionale titels) en De Ondernemer laten zien dat er veel inspirerende, innovatieve ondernemers zijn in Nederland.

Leadax timmert al een aantal jaren nadrukkelijk aan de weg. Sinds 2014 is het bedrijf bezig met de vraag hoe je uit het afval van vandaag nieuwe grondstoffen voor morgen kunt maken. Het bedrijf ontwikkelde voor de bouwsector een vervanger voor lood. Daarvoor worden oude autoruiten en ander recyclebaar veiligheidsglas gebruikt. Inmiddels maakt Leadax volgens dit procedé ook dakbedekking. In 2019 werd een nieuwe fabriek in Wapenveld in gebruik genomen en er werken inmiddels meer dan 50 medewerkers. Het bedrijf is inmiddels actief in 24 landen en gaat dit jaar uit van een groei van 35 procent.

“Winst dient als middel en is geen doel op zich.”

Het jonge bedrijf Carbyon, dat is gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven, ontving stimuleringsprijs ‘De Pionier’. Carbyon begon in 2019 als een spin-off van het onderzoeksinstituut TNO en wil directe luchtafvang omzetten in een betaalbare en schaalbare technologie die kan worden gebruikt om de klimaatverandering tegen te gaan. Het zet hiervoor koolstofzuigers in, waarvan er inmiddels twee in gebruik zijn genomen. Carbyon krijgt niet alleen ‘De Pionier’ maar heeft daarmee een voordracht verdiend voor de Koning Willem I-prijs, de prestigieuze ondernemingsprijs van Nederland met Koningin Máxima als erevoorzitter.
De start-up bestaat uit wetenschappers en ingenieurs met een gedeelde droom, zeggen ze zelf, en dat is klimaatverandering aanpakken. Ze geven prioriteit aan de planeet boven winst. “Onze technologie is erop gericht onze planeet te redden van de klimaatverandering. Wij streven ernaar onze impact op dit doel te maximaliseren. Winst dient als middel om dit te bereiken en is geen doel op zich.”

De Nationale Ondernemersprijs

De Nationale Ondernemersprijs is een nieuwe prijs voor mkb-bedrijven, het midden- en kleinbedrijf. Zij vormen 99 procent van alle ondernemingen in ons land. Deze bedrijven komen in aanmerking voor de nieuwe ondernemersprijs die die elk jaar zal worden uitgereikt. Daarnaast reiken de initiatiefnemers een prijs uit aan bedrijven die durven te pionieren.

Met de Nationale Ondernemersprijs zoeken de redacties van ADR en De Ondernemers naar technologische tot duurzame innovaties. Naar bedrijven die zichzelf op een manier weten te onderscheiden van de rest. Ze worden door een jury ook uitgebreid getoetst op financiële, sociale en technologische waarde. Voor dit jaar waren tien bedrijven genomineerd. ADR-verslaggevers uit verschillende regio’s in het land hebben daarvoor een lijst van meer dan honderd bedrijfsnamen aangeleverd. Deze jury bestond uit Annemarie van Gaal (ondernemer en columnist), Jacco Vonhof (ondernemer en voorzitter van MKB-Nederland) en Michiel Muller (ondernemer, ceo van Picnic).

Paul van den Bosch, hoofdredacteur AD Regio: “We willen laten zien dat ook het bedrijfsleven een belangrijke ruggengraat van ons land vormt. Het zorgt voor werkgelegenheid, inkomsten, sociale cohesie en vernieuwing. ‘Mensen in loondienst kunnen zich vaak niet voorstellen wat erbij komt kijken om een bedrijf op te starten, te ontwikkelen en gezond te houden. Juist deze bedrijven willen wij een groot podium geven en daarom zijn wij, De Ondernemer en ADR, een samenwerking aangegaan”.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten