WHO keurt tweede malariavaccin voor kinderen goed
Bron: IPS - Afbeelding van Mario Léveillé via Pixabay

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuw malariavaccin voor kinderen aanbevolen, ontwikkeld door de Universiteit van Oxford in Groot-Brittannië.

Het R21/Matrix-M vaccin is veilig en effectief bevonden en biedt een goedkopere optie voor malariapreventie. Het is het tweede door de WHO aanbevolen malariavaccin. Malaria treft vooral kinderen in Afrika, waar jaarlijks bijna een half miljoen kinderen sterven aan de ziekte.

Ongeziene vraag

Het nieuwe vaccin zal begin volgend jaar al beschikbaar zijn in sommige Afrikaanse landen, waaronder Burkina Faso, Ghana en Nigeria. Andere landen volgen later op het jaar. De kosten van een dosis zullen variëren tussen 2 en 4 dollar.

“Als malariaonderzoeker droomde ik altijd van de dag dat we een veilig en effectief vaccin tegen malaria zouden hebben. Nu hebben we er twee”, aldus WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Maar dat is ook nodig. Er is momenteel een ongeziene vraag naar malariavaccins. Er is namelijk een tekort aan de eerste spuit, het zogeheten RTS,S/AS01-vaccin. De goedkeuring van vandaag moet de vraag drukken en meer levens redden van deze dodelijke ziekte, aldus de WHO.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten