“Het wordt tijd dat we ervoor zorgen dat waterstof zijn belofte in gaat lossen.”
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto TotalEnergies

Het demissionaire kabinet Rutte wil nog snel werk maken van het rijden op waterstof. Het heeft daarvoor een slimme combinatie bedacht. Vanaf 2024 kunnen ondernemingen voor de aanschaf van vrachtwagens en (bestel)auto’s subsidie krijgen van het rijk. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Verkeer en Infrastructuur stelt hiervoor 125 miljoen euro ter beschikking. Een financiële tegemoetkoming die loopt tot 2028. Bij elke subsidieaanvraag moet de financiering van één waterstoftankstation in het plan zitten mét daarbij meteen de aanschaf van genoeg vrachtwagens of (bestel)bussen om het tankstation vanaf de start rendabel te maken. Gemiddeld zijn daarvoor 10-15 waterstofvrachtwagens nodig. In de praktijk zal dit vaak betekenen dat transportbedrijven en tankstationhouders hun krachten bundelen in een subsidieaanvraag.  Door subsidie te verlenen voor de combinatie tankstation en de voertuigen die moeten tanken, komt er een einde aan de kip-ei discussie of je eerst tankstations moet hebben zodat er getankt kan worden, of eerst auto’s zodat je daarna een rendabel tankstation kunt bouwen.

Met de 125 miljoen kunnen naar schatting 40 moderne waterstoftankstations gebouwd worden, met dus de voertuigen die nodig zijn om het station rendabel te laten draaien. Daarmee ontstaat een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations. Dat is niet alleen wat het kabinet wil, maar ook in lijn met de Europese doelstellingen. Europa eist dat in 2030 langs alle Europese hoofdsnelwegen waterstoftankstations te vinden zijn. Voor Nederland moeten dat er minimaal 30 zijn, verspreid over het hele land. Europa stelt eisen aan deze stations, bijvoorbeeld qua grootte, capaciteit en toegankelijkheid. Momenteel zijn er 17 waterstoftankstations in Nederland, waarvan er 4 voldoen aan de Europese eisen die in 2030 gelden.

Het kabinet verwacht dat de komende jaren fabrikanten van vrachtwagens en bestelbussen meer en meer gaan inzetten op waterstof. Op dit moment staat dat nog in de kinderschoenen; er rijdt een handjevol vrachtwagens en bestelbussen op waterstof rond in Nederland. Personenauto’s op waterstof zijn er al wat langer, daar zijn er zo’n zeshonderd van op de weg.

Doorbraak

Vrachtwagens en (bestel)auto’s die rijden op waterstof zijn schoon en hebben een grote actieradius. Ze brengen geen lange laadbeurten of problemen met het stroomnet met zich mee. Staatssecretaris Heijnen: “Waterstof kan door deze gecombineerde subsidieregeling echt gaan doorbreken. De belofte van waterstof is er al jaren. Zeker voor ondernemers die over langere afstanden schoon willen rijden met een zwaardere auto, bijvoorbeeld een vrachtwagen, kan waterstof ideaal zijn. Maar dan moeten er wel tankstations zijn en moet er genoeg te kiezen zijn voor ondernemers. Het wordt tijd dat we ervoor zorgen dat waterstof zijn belofte in gaat lossen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten