Chipmachinefabrikant ASML gaat technieklessen geven aan 181.000 basisschoolkinderen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto ASML

ASML, de belangrijkste maker van chipmachines ter wereld, gevestigd in de Brainportregio Eindhoven, gaat meer technieklessen aanbieden aan basisscholen in en buiten Brainport. Met een specifiek onderwijsprogramma zal het aantal kinderen dat techniekles krijgt meer dan verdrievoudigen: van de oorspronkelijke doelstelling van 60.000 naar 181.000 in Nederland. De multinational (ruim 39.000 werknemers met 143 verschillende nationaliteiten en activiteiten verspreid over Europa, Azië en de VS) heeft hiervoor de ASML Junior Academy opgericht. Dit is een gratis onderwijsprogramma over Science, Technology, Engineering en Math (STEM) dat het bedrijf in samenwerking met Mad Science heeft gelanceerd. Het doel is om de kwaliteit en toegankelijkheid van dit specifieke onderwijs voor kinderen te verbeteren.

Als wereldwijde technologische innovator zegt ASML te geloven in het belang van STEM-onderwijs. “We willen de interesse en verbeelding van kinderen aanwakkeren en hen aanmoedigen op hun reis naar betekenisvolle rollen in een steeds meer gedigitaliseerde wereld”, verklaart het bedrijf.

Tegenwoordig vormt technologie de basis van bijna alle industrieën, stelt ASML. “Als gevolg hiervan is STEM-onderwijs van cruciaal belang om jongeren te helpen gedijen in een steeds technologischer wordende wereld. We dragen ons steentje bij door onze wetenschappelijke en technologische kennis te delen, STEM-initiatieven te promoten en hard te werken om ervoor te zorgen dat alle jongeren toegang hebben tot technisch onderwijs om hun potentieel te bereiken.”

Als een van de weinige bedrijven ter wereld maakt ASML machines waarmee chips kunnen worden gemaakt. ASML levert deze machines aan grote chipmakers als Samsung en Intel. Uiteindelijk belanden chips die zijn gemaakt met machines van ASML in smartphones en computers, maar ook in auto’s, vliegtuigen en huishoudelijke apparaten die dagelijks worden gebruikt door mensen overal ter wereld. Zo’n 85 procent van de chips in deze apparaten is gemaakt met een machine van ASML.

Interactief onderwijs

De ASML Junior Academy is in het najaar van 2022 van start gegaan en is een groot succes. Het oorspronkelijke doel van het programma was om technieklessen van Mad Science Nederland te geven aan alle 271 basisscholen in Brainport Eindhoven. In het afgelopen schooljaar namen ruim 18.900 kinderen op 58 scholen deel aan zes interactieve technieklessen. Mad Science is een specifiek leerbedrijf dat kinderen op een bijzondere manier inspireert de wereld te ontdekken met wetenschap en techniek.
De komende drie jaar kunnen ook basisscholen binnen een straal van 35 kilometer rond het Veldhovense hoofdkantoor van ASML zich aanmelden voor het programma. Het gaat dan om scholen tot aan Tilburg, Den Bosch en Turnhout in België. Na aanmelding krijgen de leerlingen gedurende het schooljaar zes technieklessen. Het programma wordt ook op kleinere schaal uitgevoerd in Delft, waar ASML sinds 2019 actief is. Binnen Delft gaat ASML zelf het programma organiseren voor geselecteerde basisscholen.

Van magneten tot elektriciteit, aerodynamica en codering

Het nieuwe doel van de ASML Junior Academy is om de komende drie jaar technieklessen te geven aan 181.000 kinderen in Nederland. De zes technologielessen die de deelnemende klassen het hele jaar door zullen krijgen, hebben allemaal een ander thema en omvatten onderwerpen van magneten tot elektriciteit, aerodynamica en codering. Een van deze lessen wordt waar mogelijk gegeven door een ASML-medewerker.

Internationaal

Er worden plannen gemaakt om de samenwerking met Mad Science en de ASML Junior Academy internationaal uit te breiden. “Na de succesvolle start van ASML Junior Academy vorig jaar zijn we erg blij dat we dit programma verder kunnen uitbreiden”, zegt Lucas van Grinsven, Head of Society & Community Engagement bij ASML. “Technische kennis is onmisbaar. Iedereen wordt geraakt door technologie en het is belangrijk om kinderen hierop voor te bereiden. Basisscholen hebben niet altijd de middelen om ervaringsgerichte technieklessen aan te bieden op een manier die kinderen aanspreekt. Daar kunnen we scholen mee faciliteren. Via de ASML Junior Academy kunnen we kinderen helpen begrijpen hoe ze kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid, energie, milieubehoud en mobiliteit door gebruik te maken van technische vaardigheden.”

Impact van wetenschap en technologie

Frank Rienties, oprichter van Mad Science, beaamt dat: “De ASML Junior Academy wordt door zowel scholen als docenten met open armen ontvangen. Kinderen worden aangemoedigd om nieuwsgierig te zijn, vragen te stellen en kritisch te kijken naar de wereld om hen heen. Via het programma kunnen ze getuige zijn van de impact van wetenschap en technologie op ons dagelijks leven. Docenten waarderen de opzet en vinden het programma een zeer waardevolle aanvulling op het bestaande curriculum. Via de ASML Junior Academy zal Mad Science de komende jaren een blijvende impact creëren en kinderen en leerkrachten helpen het belang van technologie voor zowel het heden als de toekomst te begrijpen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten