We produceren met z’n allen steeds minder restafval en huishoudelijk afval. Dat blijkt vandaag (woensdag) uit cijfers van de Vlaamse afvalverwerkingsmaatschappij Ovam. De doelstellingen uit het afvalplan werden grotendeels behaald.
De daling van de hoeveelheid huishoudelijk afval en restafval zette zich in 2022 verder door en versnelde zelfs nog. Volgens het jaarrapport van de Ovam werd de doelstelling om de hoeveelheid afval tegen eind 2022 te beperken tot 502 kg per inwoner en de hoeveelheid restafval tot 138 kg per inwoner tegen eind 2022 ruimschoots behaald, met respectievelijk 416 kg per inwoner en 128 kg per inwoner. 69 procent van ons afval werd selectief ingezameld. 68 procent ging naar een instelling voor recyclage.
Koploper in Europa
Rekening houdend met de verliezen in dat proces, werd 61 procent effectief gerecycleerd. De resterende 39 procent gaat bijna integraal naar verbranding met energierecuperatie. Slechts 1,5 procent van het huishoudelijk afval (voornamelijk asbestafval) komt nog op stortplaatsen terecht.
Met die cijfers zet Vlaanderen zich volgens Ovam in de absolute kopgroep binnen Europa wat betreft afvalreductie en recyclage.
De sterke daling in 2022 deels kan worden toegeschreven aan factoren zoals hoge energieprijzen en inflatie, of aan de uitzonderlijk droge zomer waardoor er minder groen- en gft-afval was. Maar voor de trend op langere termijn gaat die verklaring niet op, het rapport wijst op beleidsmaatregelen zoals de uitbreiding van wat er in de pmd-zak mag en de verplichte inzameling van gft waar veel gemeenten al op anticipeerden.
Zwerfvuil blijft een probleem
Niet alle doelstellingen werden echter behaald. De geplande vermindering van zwerfvuil met 20 procent werd slechts met 11 procent gerealiseerd, en de beoogde daling van bedrijfsrestafval met 15 procent bleef beperkt tot 5 procent. Deze doelstellingen zullen worden aangepakt in het nieuwe afvalplan 2023-2030.
Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir, juicht de prestaties toe en benadrukt de noodzaak om voort te bouwen op dit succes. “Dit is schitterend nieuws. We zijn opnieuw een Europees kampioen in het reduceren van onze afvalberg”, aldus de minister. “We schieten zelfs onze eigen doelstellingen voorbij: zo zitten we qua totaal afval per inwoner per jaar bijna 100 kilogram onder de doelstelling. Op dat elan moet Vlaanderen verder bouwen.”
Het rapport toont aan dat de inspanningen om afval te verminderen en te recyclen in Vlaanderen vruchten afwerpen. Maar het rapport benadrukt dat er werk aan de winkel blijft om de gestelde doelen te blijven halen en de materialenkringlopen maximaal te sluiten.