De EU heeft een akkoord bereikt rond de uitfasering van F-gassen tegen 2050. Het gaat om erg klimaatonvriendelijke stoffen die onder meer in koelsystemen gebruikt worden. Milieuorganisaties spreken van een historische doorbraak met grote gevolgen voor klimaat en milieu.
Erg bekend zijn F-gassen niet bij het grote publiek, maar ze zitten wel in heel wat producten zoals koelkasten, spuitbussen, airconditioners en warmtepompen. De stoffen ontstonden ooit als alternatief voor de CFK’s die het gat in de ozonlaag op hun geweten hebben. Maar inmiddels is gebleken dat ook F-gassen bijzonder schadelijk zijn voor het klimaat. Ze worden daarom “superbroeikasgassen” genoemd.
Reden genoeg voor de EU om het gebruik van de stoffen dringend aan banden te leggen, en daarover is gisteren (donderdag) een akkoord bereikt tussen het Europees Parlement en de lidstaten. Het akkoord moet tot de volledige uitfasering van de stoffen leiden tegen 2050.
Het verbod is goed voor bijna 2,5 procent van de totale Europese uitstoot van broeikasgassen tegen 2050. En het komt op een cruciaal moment, omdat in Europa volop warmtepompen en airconditioning geïnstalleerd worden in de komende jaren.
Drievoudige overwinning
Ngo’s spreken van een erg belangrijke doorbraak in de strijd tegen de klimaatverandering, maar ook tegen PFAS-vervuiling. De laatste jaren werden immers alternatieven ontwikkeld die een belangrijke bron van PFAS-vervuiling bleken.
“Vandaag zijn er eigenlijk drie overwinningen te vieren”, zegt Davide Sabbadin van het European Environmental Bureau (EEB). “Het is in de eerste plaats een grote overwinning voor het klimaat, door de grote rol die F-gassen spelen in de Europese uitstoot. Het is ook een overwinning voor onze gezondheid en het milieu, omdat F-gassen de belangrijkste bron zijn PFAS-uitstoot in Europa. En tot slot is het een overwinning voor de Europese groene industrie, die klimaatvriendelijke alternatieven ontwikkeld: natuurlijke koelstoffen.”