Mantelzorg: uit liefde voor elkaar
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto ‘Mantelzorgelijk’

Mantelzorgers vinden steun bij elkaar, in hun naaste omgeving (privé en werk) en moeten door een hulpvaardige overheid snel en actief worden geholpen in hun belangrijke rol als nieuwe hoeksteen van het zorgsysteem. De stichting ‘Mantelzorgelijk’ is het grootste onafhankelijke lotgenoten- en expertiseplatform door en voor mantelzorgers. “Wij willen dat mantelzorg in de Nederlandse samenleving breed geaccepteerd, gewaardeerd én ondersteund wordt.”

‘Mantelzorgelijk’ werkt aan een gelijkwaardige rol en positie van mantelzorg in de participatiesamenleving van Nederland. Vanuit ervaringsdeskundigheid komt de onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk op voor de belangen van mantelzorgers bij alle betrokken partijen. Vanuit de behoefte en het welzijn van zowel de mantelzorger als de zorgvrager. “Samen zijn wij de stem van mantelzorgend Nederland.”

Belangrijke schakel

Door haar kennis en ervaring ziet ‘Mantelzorgelijk’ zichzelf als een belangrijke schakel in de emancipatie van mantelzorg op het gebied van rol, positie en beleidsvorming. De stichting beschouwt zich als partner voor alle mensen en organisaties die bijdragen aan het vormgeven en verbeteren van beleid, het zorgproces en vraagstukken rond het mantelzorgen. “De inzet van ervaringsdeskundigheid leidt tot het verlagen van de draaglast van de mantelzorger en tot een effectievere inzet van mens en middelen”, zegt ze.

Mantelzorg = belangeloos zorgen

Het belangeloos zorgen voor een dierbare noemen we mantelzorg. Op de website van ‘Mantelzorgelijk’ staat belangrijke informatie over mantelzorg. Zonder ingewikkeld vakjargon krijgt de lezer tips en antwoorden op allerlei vragen.
Wat is mantelzorg eigenlijk?
Sommige mensen zorgen zo graag voor anderen, dat ze er hun beroep van maken. Denk aan artsen, verpleegkundigen en medewerkers van de thuiszorg. Zij zijn daarvoor opgeleid en ontvangen er een salaris voor. Dit noemen we ‘professionele zorg’. Er zijn ook mensen die zorgen voor een dierbare. Ze zijn daar niet voor opgeleid en doen dit vaak vrijwillig. Deze mensen noemen we ‘mantelzorgers’.

Een mantelzorger is bijvoorbeeld een dochter die haar slechtziende vader met de administratie helpt. Of een buurman die een keer in de week voor zijn hoogbejaarde buurvrouw kookt. Of ouders die zorgen voor hun kind met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Er is sprake van informele zorg als iemand vrijwillig voor een ander zorgt. Mantelzorg valt dus onder de noemer ‘informele zorg’.

Iedereen krijgt er mee te maken

Hoewel men voor mantelzorg vaak geen vergoeding ontvangt, moet het niet worden verward met vrijwilligerswerk. Een mens kiest namelijk zelf voor vrijwilligerswerk/zorg. Mantelzorg komt vaak ongevraagd op iemands pad. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Mantelzorgers zorgen soms wel 24 uur per dag voor een dierbare, vrijwilligers doen dit vaak op een moment in hun leven dat zij hier tijd voor kunnen maken. Een vrijwilliger is altijd vrij om te stoppen. Een mantelzorger kan niet zomaar besluiten te stoppen, je zorgt immers uit liefde voor elkaar.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten