Miljard euro om 370 miljoen kinderen te vaccineren tegen polio
Bron: IPS - Afbeelding van Amber Clay via Pixabay

Een partnership tussen de Europese Commissie, de Europese Investeringsbank (EIB) en de Bill & Melinda Gates Foundation legt meer dan een miljard euro op tafel om 370 miljoen kinderen in arme landen te vaccineren tegen polio.

“We staan op het punt polio van de aardbodem te vegen”, zei commissievoorzitter Ursula von der Leyen bij de aankondiging van het forse fonds dat de Europese Commissie, de EIB en de Bill & Melinda Gates Foundation neerleggen om polio uit te roeien tot in de verste uithoeken van de wereld.

Het financieringspakket zal in totaal 1,1 miljard euro bedragen en is vooral bedoeld om de meest kwetsbare kinderen ter wereld te bereiken. De Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef zullen de praktische uitrol van de vaccinatiecampagnes en de lokale productie van de vaccins op zich nemen. “Wereldwijde samenwerking heeft ons geholpen om een einde te maken aan de covid-19 pandemie. Nu zal het ons helpen polio voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen”, zei von der Leyen.

Beter bestand

Het pakket aan middelen dekt de vaccinatie van 370 miljoen kinderen maar zet ook in op andere gezondheidsdiensten waaronder mazelenvaccins en andere routinevaccinaties om op die manier beter voorbereid te zijn op mogelijke gezondheidsbedreigingen zoals covid-19 of Ebola.

Het wilde poliovirus is vandaag nog endemisch in slechts twee landen: Pakistan en Afghanistan.

“Dankzij medische innovaties heeft de wereld al één menselijke ziekte uitgeroeid: de pokken. Vandaag staan we op het punt een andere ziekte uit te roeien – het wilde poliovirus. Ik ben vastbesloten om ervoor te zorgen dat geen enkel kind, waar ook ter wereld, met deze vreselijke ziekte te maken krijgt”, reageerde Bill Gates, medevoorzitter van de Bill & Melinda Gates Foundation.

“Geneesmiddelen en andere levensreddende innovaties moeten de mensen bereiken die deze het meest nodig hebben”, zei Melinda French Gates, eveneens medevoorzitter. “Want pas als deze gemeenschappen gezonder worden, kan hun economie groeien.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten