Focus op middelbaar beroepsonderwijs tijdens een kennismissie naar Zuid-Afrika
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Rijksoverheid

Voor het eerst wordt het Nederlandse middelbaar beroepsonderwijs (mbo) via een buitenlandse kennismissie volwaardig naar het buitenland ‘uitgedragen.’ Dat gebeurde tot op heden alleen met universitair- en hogeschoolonderwijs. Onderwerpen die centraal staan tijdens de kennismissie naar Zuid-Afrika zijn aansluiting op de arbeidsmarkt, gelijke kansen en groen onderwijs.

Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, leidt deze maand een kennismissie naar het Afrikaanse land. Het doel is om op het gebied van onderwijs en onderzoek gelijkwaardige samenwerkingen tussen Nederlandse en Zuid-Afrikaanse onderwijsinstellingen te bekrachtigen, nieuwe samenwerkingen te starten en de relaties tussen beide landen te versterken.

Minister Dijkgraaf: “Internationale samenwerking is cruciaal voor de kwaliteit en uitwisseling van kennis. Samenwerking op het gebied van onderwijs en onderzoek tussen onze werelddelen is helemaal belangrijk om mondiale uitdagingen, zoals de energietransitie en voedselzekerheid, aan te kunnen pakken. Ik kijk ernaar uit om samen met 21 instellingen en organisaties nieuwe samenwerkingen tussen Nederland en Zuid-Afrika mogelijk te maken.”

Digitale uitwisselingen

Samen met bestuurders van zes Nederlandse mbo’s, drie hogescholen, zes universiteiten en zes koepelorganisaties bezoekt de minister onder andere Cape Peninsula University for Technology, Northlink TVET College in Kaapstad en de Future Africa Campus van de Universiteit van Pretoria. Ook spreekt Dijkgraaf de Zuid-Afrikaanse minister van Higher Education, Science and Technolgy, Blade Nzimande. De ministers ondertekenen een Memorandum of Understanding over gelijkwaardige samenwerking in het beroepsonderwijs door onder meer kennisoverdracht tussen overheden en instellingen, uitwisselingen tussen docenten en digitale uitwisselingen voor studenten.

Focus op het beroepsonderwijs

Met Zuid-Afrika bestaan al lange tijd goedlopende, digitale samenwerkingsverbanden in de wetenschap en tussen instellingen, bijvoorbeeld met de Haagse Hogeschool. Nieuw aan deze kennismissie is dat het mbo volwaardig meedoet. Minister Dijkgraaf: “Ik vind het belangrijk dat we juist ook in het mbo nog meer die internationale samenwerking opzoeken. Nederland is kampioen in watermanagement en kassen-technologie. Zuid-Afrika heeft interesse in deze kennis, in hoe we hierover lesgeven, en dat biedt ook weer kansen voor Nederlandse bedrijven.”

Kennisknooppunt

De kennismissie maakt deel uit van de Internationale Kennis- en Talentstrategie. Dit plan is bedoeld om de internationale samenwerking op onderwijs en wetenschap strategisch in te richten. Zuid-Afrika is één van de focuslanden binnen de Internationale Kennis- en Talentstrategie. Het land is voor Nederland een belangrijk kennisknooppunt in Afrika. Zuid-Afrika speelt daarnaast een belangrijke rol op het wereldtoneel. Zo is Zuid-Afrika in 2025 voorzitter van de G20. Met de kennismissie investeert de Nederlandse regering in de relatie met Zuid-Afrika, wordt Nederland gepositioneerd als een aantrekkelijke kennispartner voor zowel Zuid-Afrika als het Afrikaans continent en wordt gezocht naar samenwerking op de onderwerpen die de twee landen met elkaar verbinden, zoals gelijke kansen in het onderwijs. Een goed voorbeeld van de wetenschappelijke samenwerking is de Square Kilometer Array Observatory, waarbij Nederland de bouw van grote telescopen meefinanciert.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten