Publiekslievelingen Cecil de leeuw en Lua de zeekoe maken meer mensen warm voor natuurbehoud
Lua de Antilliaanse zeekoe (Foto L. Candisani)

Het lot van leeuw Cecil in Zimbabwe of Freya de walrus in Noorwegen riep tot in de verste hoeken van de wereld emoties op. Een nieuwe studie zegt dat publiekslievelingen zoals zij de ideale ‘vlaggenschepen’ zijn om natuurbehoud te stimuleren.

Geliefde diersoorten zoals panda’s of aapjes worden al langer gebruikt in campagnes van natuurorganisaties omdat ze vanwege hun knuffelgehalte sneller emoties oproepen dan pakweg een stekelvarken of een slang.

Een nieuwe studie stelt nu dat individuele dieren of planten nog meer potentieel hebben om het bewustzijn over natuurbehoud te vergroten en steun van het publiek te mobiliseren.

Band met mensen

Na de wereldwijde woede over de dood van Cecil (door een Amerikaanse trofeejager) of die van Freya, de walrus die dure boten verkoos om lekker op te zonnen, was er meer recent nog de verontwaardiging over het kappen van de Sycamore Gap of de Robin Hood-tree, een tweehonderdjarige esdoorn die prominent te zien was in de film Robin Hood. Het toont aan welke impact individuele planten of dieren kunnen hebben op de publieke opinie.

“Dieren of planten die het publiek gemakkelijk meekrijgen behoren meestal tot een charismatische soort en hebben daarnaast een aantal kenmerken of eigenschappen die hen bijzonder aantrekkelijk maken”, weet hoofdauteur Ivan Jarić van de Universiteit van Parijs en de Tsjechische Academie van Wetenschappen.

“Door hen een band met mensen te laten opbouwen kunnen deze soorten betrokkenheid en gedragsverandering stimuleren, donaties aantrekken en zelfs aanzetten tot beleidsveranderingen”, zegt Jarić op basis van het onderzoek.

Lua de lamantijn

In het artikel wordt ook het voorbeeld aangehaald van Lua de Antilliaanse lamantijn, uit de familie van de zeekoeien. In 1994 was Lua nog maar een kalfje toen ze werd vrijgelaten in een nieuw herintroductieprogramma in Brazilië.

“Lua werd al snel het symbool van het programma en wist de aandacht van het publiek te trekken”, zegt Iran Normande, van de Federale Universiteit van Alagoas in Brazilië. Omdat Lua vaak in interactie ging met mensen en boten werd ze een icoon in Brazilië en ver daarbuiten. 

Lua is ondertussen met 31 jaar op ‘middelbare leeftijd’ maar heeft zich met succes voortgeplant in het wild en heeft zes kalveren gekregen. Toch kende haar sociale kantje ook een keerzijde toen toeristen haar bier en gebakken vis serveerden.

“Op de juiste manier aangepakt, kan de promotie van prominente individuen grote voordelen opleveren voor het natuurbehoud”, zegt Sarah Crowley van de Universiteit van Exeter. “Maar dit moet uiteraard zorgvuldig gebeuren.”


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten