Flinke groei met de opwekking van zonne-energie door kleinere projecten
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto RVO

Het opwekken van zonne-energie in Nederland is in 2022 flink gegroeid. Van het totale elektriciteitsgebruik werd vorig jaar 14,8% opgewekt met zonne-energie. Het grootste deel van de groei komt van huishoudens en kleine bedrijven die zonnepanelen plaatsten. Dit blijkt uit de Monitor Zon-PV 2023 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de monitor jaarlijks uitbrengt. Volgens het Centraal Bureau Statistiek (CBS) staat Nederland sinds 2022 in de top vijf van landen met de hoogste zonnestroomproductie in Europa.

Het totale vermogen van zonne-energie-installaties in Nederland is in 2022 gegroeid naar 19,1 GWp (gigawattpiek). Vergeleken met 2021 is dat een stijging van bijna 30%. In 2022 groeide vooral het aantal kleinere zonne-energieprojecten fors, met maar liefst 53%. De hoge energieprijzen zorgden voor extra investeringen in energiebesparende maatregelen en eigen opwekking van zonne-energie. Van het totale huishoudelijke elektriciteitsgebruik kwam vorig jaar 31% voort uit zonne-energie op woningen.

In 2022 kwam 41% van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland uit duurzame bronnen, zoals zon en wind. Van het totale elektriciteitsgebruik in Nederland werd 14,8% opgewekt met zonne-energie. Vorig jaar groeide het aantal geplaatste zonne-energie-installaties met 4,2 GWp aan vermogen.

Huishoudens en kleine bedrijven met zonnepanelen zorgden voor een groot aandeel (2,1 GWp) van de groei. Maar ook ondernemers die gebruikmaakten van de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) voor grootschalige zonne-energie-installaties droegen bij. 85% Van de grootschalige installaties (met een vermogen meer dan 15 kWp) kwam tot stand met gebruik van die subsidie. Dit is 43% van het vermogen van álle zonne-energie-installaties in Nederland die er in 2022 bijkwamen.

Toename kleinere zonne-energieprojecten

Vooral de kleinere zonne-energieprojecten zijn dus verantwoordelijk voor de groei van de opwekking van zonne-energie. Het gaat hier om huishoudens en kleine bedrijven die zonnepanelen plaatsen en gebruikmaken van de salderingsregeling. Hierbij leveren zij zelfgeproduceerde elektriciteit, die zij niet zelf gebruiken terug aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier trekt die elektriciteit af van de hoeveelheid elektriciteit die zij geleverd kregen. Daardoor daalt hun energierekening. Het kabinet wil de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 afbouwen. De Eerste Kamer moet hierover nog beslissen.

Verwachting groei komende jaren

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verwacht dat eind dit jaar het vermogen van zonne-energie-installaties verder groeit naar 23,3 GWp. Uiteindelijk kan de groei van zonne-energie doorgroeien naar 30,6 GWp in 2025.
Volgens de RVO is ongeveer 8% van het oppervlak van alle daken en parkeerplaatsen zonder aanpassingen geschikt voor zonnepanelen. Dat komt neer op zo’n 58 km2 die direct kan worden gebruikt. Zo kan ongeveer 13 GWp aan extra zonne-energievermogen worden gerealiseerd in de komende jaren. Nog eens 348 km2 aan daken en parkeerplaatsen kan geschikt worden gemaakt om panelen te plaatsen.

Nederland in top vijf Europese zonnestroomproducenten

Volgens het Centraal Bureau Statistiek (CBS) staat Nederland in de top vijf van landen met de hoogste zonnestroomproductie in Europa sinds 2022. De productie groeide sterk in vergelijking met andere Europese landen. Sinds 2019 is de Nederlandse zonnestroomproductie meer dan verdrievoudigd. In Polen en Hongarije was de groei het grootst, maar daar was de productie in 2019 een stuk lager dan in Nederland. In de top 10 van Europese landen met de hoogste zonnestroomproductie staat Duitsland op nummer 1 gevolgd door Spanje, Italië en Frankrijk. Nederland staat daarin op de vijfde plaats. Daarna volgen Turkije, Polen, Griekenland, België en Hongarije.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten