Draagbalken van viaducten krijgen een tweede leven
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto provincie Noord-Holland

De provincie Holland gaat draagbalken (zogeheten liggers) van viaducten hergebruiken. De 32 liggers, die worden verwijderd voor de verbreding van de A9, krijgen een tweede leven in de N201 bij Kortenhoef. Het hergebruiken van draagbalken is een primeur voor Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland en een belangrijke stap op weg naar een circulaire infrasector.

Bij de verbreding van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht, uitgevoerd door Rijkswaterstaat, komen liggers vrij. Lindy Molenkamp, directeur Beheer en Uitvoering van de provincie Noord-Holland en Patricia Zorko, plaatsvervangend directeur-generaal van Rijkswaterstaat zetten vandaag hun handtekening voor het hergebruik van 32 van deze liggers.

Lindy Molenkamp, directeur Beheer en Uitvoering van de provincie Noord-Holland: “Als provincie willen we zien dat de beweging naar meer circulariteit op gang komt en we delen daarin de ambities van Rijkswaterstaat. We doen dit door al onze bruggen volgens het IFD-principe – industrieel, flexibel en demontabel – te bouwen, en nu ook door IFD te combineren met het hergebruiken van liggers”.

Patricia Zorko, plaatsvervangend directeur-generaal van Rijkswaterstaat: “Zeggen dat je circulair wilt werken is één ding, maar het daadwerkelijk uitvoeren een tweede. Samen met de provincie Noord-Holland gaan wij het nu ook echt doen. Ik vind het van lef getuigen dat de provincie het aandurft om onze oude liggers toe te passen in de N201.”

De provincie Noord-Holland maakt zich hard om de transitie naar een circulaire infrasector te versnellen. Daarnaast bouwt ze, met initiatieven zoals het hergebruik van liggers, kennis op om van hoogwaardig hergebruik een volwaardig en economisch aantrekkelijk alternatief te maken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten