Helft van de wereld is al over de piek van fossiele brandstoffen heen
bron: www.belganewsagency.eu - Afbeelding van Manfred Richter via Pixabay

De opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen is in ten minste de helft van de wereldeconomieën voorbij z’n piek. De planeet staat dus “op de drempel van een nieuw tijdperk waarin fossiele brandstoffen steeds minder belang hebben voor de mondiale energiesector”.

Dat is de conclusie van de onafhankelijke denktank Ember na analyse van de nationale gegevens van landen. De resultaten laten zien dat 107 elektriciteitsmarkten al minstens vijf jaar geleden hun piek bereikten voor elektriciteitsopwekking uit steenkool, gas en olie.

De uitstoot door elektriciteitsopwekking in deze 107 economieën – voornamelijk gelegen in Noord-Amerika, Europa en Oceanië – zou de afgelopen tien jaar ook met bijna een vijfde zijn gedaald. Dit komt omdat de opwekking van duurzame energie er sterk is toegenomen.

Neerwaartse trend

Samen vertegenwoordigen deze markten 38 procent van de wereldwijde vraag naar elektriciteit, berekende de denktank.

Economieën die al minstens een jaar over de piek van de fossiele brandstoffen heen zijn, tellen voor meer dan 50 procent van de totale wereldwijde vraag naar elektriciteit. “Dat toont aan dat er een aanhoudende neerwaartse trend aan de gang is”, zegt Dave Jones van Ember.

“Niet veel mensen beseffen dat energiesectoren in veel landen al volop inzetten op de afbouw van fossiele brandstoffen. In veel landen gebeurde dat ook gelijktijdig met de stijgende vraag naar elektriciteit”, zegt hij.

Vietnam en Jordanië

Waar de EU, Oceanië en Noord-Amerika al stevig de daling hebben ingezet met respectievelijk 30, 20 en 15 procent minder elektriciteitsopwekking uit fossiele bronnen, zijn Azië en het Midden-Oosten nu stilaan hun piek aan het bereiken.

Maar ook hier zijn er goede leerlingen die aantonen dat de weg naar schone elektriciteitsopwekking al is ingezet: Vietnam heeft 16 procent minder energie uit fossiele bron opgewekt op een periode van drie jaar, en ook in Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten is het al bijna vijf jaar geleden dat ze op het hoogtepunt van energie uit fossiele brandstoffen zaten.

Afrika

“Afrika heeft als continent een plateau bereikt”, schrijven de auteurs van de studie. “Dezelfde afvlakking zien we al ongeveer tien jaar in Latijns-Amerika en de Caraïben.

“Zonne-energie en windenergie zijn zo succesvol dat zelfs in veel belangrijke opkomende economieën de piek voor fossiele brandstoffen nabij is. We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk van fossiele achteruitgang in de wereldwijde energiesector”, stelt Jones.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten