Zonneparken in de ruimte zijn mogelijk volgens Britse wetenschappers
Bron: IPS

Volgens nieuw onderzoek van de Britse universiteiten van Surrey en Swansea is het haalbaar om relatief goedkope, lichte zonnepanelen te ontwikkelen die energie kunnen genereren in de ruimte.

Voor de eerste studie in zijn soort, gepubliceerd in het tijdschrift Acta Astronautica, volgden Britse wetenschappers zes jaar lang een speciaal daarvoor ontworpen satelliet. De kunstmaan was uitgerust met allerlei instrumenten om de prestaties in een baan om de aarde te meten.

Daarbij gingen de onderzoekers na in welke mate de zonnepanelen energie opwekten en bestand waren tegen de straling tijdens zo’n dertigduizend omwentelingen rond de aarde.

De bevindingen kunnen volgens hen de weg plaveien voor commercieel levensvatbare zonneparken in de ruimte. Ook de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA onderzoekt die piste, waarbij de verzamelde energie via microgolven naar stations op aarde gestraald kan worden.

Schone energie uit de ruimte

“We zijn erg blij dat een missie – die bedoeld was om één jaar te duren – nog steeds werkt na zes jaar. De gedetailleerde data tonen aan dat de panelen bestand zijn gebleven tegen straling en dat de structuur van de dunne film van de panelen niet is verslechterd onder de moeilijke omstandigheden in de ruimte”, zegt Craig Underwood, hoogleraar Ruimtevaarttechniek aan de Universiteit van Surrey.

“Deze ultralichte zonneceltechnologie zou kunnen leiden tot grote, goedkope zonnecentrales in de ruimte, die schone energie naar de aarde brengen. We hebben nu het eerste bewijs dat de technologie betrouwbaar werkt in een baan om de aarde.”

Hoewel de energieopbrengst van de cellen na verloop van tijd minder efficiënt werd, geloven onderzoekers dat hun bevindingen aantonen dat zonne-energiesatellieten werken en commercieel levensvatbaar kunnen zijn.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten