Brugge stelt gratis sportmateriaal ter schikking op pleintjes
Bron: Howest - Afbeelding van Hans via Pixabay

Op verschillende locaties in Brugge kan je voortaan gratis sportmateriaal lenen uit lockers. Het team van de Sportinnovatiecampus (Sport Vlaanderen en Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen) slaat hiervoor de handen in elkaar met het Brugse stadsbestuur, Decathlon en Equip. “Op die manier willen we nog meer inwoners in hun eigen buurt aan het sporten krijgen”, klinkt het.

“Wij krijgen in onze Sportinnovatiecampus vaak de vraag of er sportmateriaal kan worden ontleend om te gebruiken op de veldjes buiten”, zegt beleids-en implementatiemanager Nikolaas Van Doninck. “Zo is het idee ontstaan om gratis materiaal ter beschikking te stellen. We werken samen met de stad Brugge omdat de nood ook op andere pleinen in de stad bestaat. Zo willen we sport en beweging in de openbare ruimte nog meer stimuleren.”

Meerwaarde

De initiatiefnemers doen hiervoor een beroep op Equip, de firma die de sportlockers en bijbehorende app levert. Equip is intussen in zeven Europese landen actief, met 550 lockers en meer dan 20.000 leden. “Voor Vlaanderen is dit wel een primeur”, zegt Van Doninck. “We zijn heel trots dat we met Howest en Sport Vlaanderen dit kunnen waarmaken. Sporten en bewegen moet toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor wie niet in clubverband actief is.”

Er komen vijf boxen op vier locaties: aan de Sportinnovatiecampus (2), aan het beachvolleybalveld van Sportcomplex De Koude Keuken (1) in Sint-Andries, aan de minipitch van het Kustpark Site De Knapen (1) in Zeebrugge en aan Decathlon Brugge (1). Een locker openen, doe je met behulp van de app Equip. “We houden via de applicatie ook data bij om bijvoorbeeld te zien welk materiaal populair is”, zegt Van Doninck. “Op die manier kunnen we dingen uittesten en inspelen op de noden van de sporters. Via het project Brugge Beweegt zullen we ook Howest-studenten inzetten om de Bruggelingen te activeren en de werkwijze van de boxen uit te leggen.”

Juiste vibe  

Decathlon levert het sportmateriaal en engageert zich graag als partner in dit initiatief. “Bij Decathlon hebben we één doel voor ogen: move people through the wonders of sport”, zegt Wouter Eloot van Decathlon. We willen het plezier en de voordelen van sport voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk maken op een zo duurzaam mogelijke manier. Door in te stappen in dit project en deelnemers te laten kennismaken met onze producten, willen we de drempel verlagen om nog meer Bruggelingen in hun buurt aan het sporten te krijgen. Door met Decathlon mee te bouwen aan een lokale community van sporters in en rond onze winkel, zorgen we bovendien voor cohesie en de juiste vibe die sporten leuk maakt.”

Sporten promoten 

Dchepen van Sport in Brugge Franky Demon (CD&V) is opgetogen: “Howest beschikt over heel wat expertise op vlak van sportinnovatie en het is mooi dat onze inwoners daar de vruchten van kunnen plukken”, zegt Demon. “De Equip-boxen zijn een bescheiden ingreep, maar maken sporten wel aantrekkelijker. De boxen zullen ongetwijfeld een waardevolle aanvulling vormen. We hopen dat op die manier nog meer Bruggelingen de weg naar gezond bewegen zullen vinden.”

Ook Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) juicht het initiatief toe: “We willen zoveel als mogelijk Vlamingen aan het sporten en het bewegen krijgen”, vult  Weyts aan. “We promoten sport op school, op de werkvloer, verlagen drempels en maken sport ook toegankelijk. De lockers waaruit gratis sportmateriaal geleend kan worden, dragen hiertoe bij.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten